Manfred Schönfelder

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Manfred Schönfelder
Vysoce vyznamenaný Manfred Schönfelder jako SS-Obersturmbannführer v březnu roku 1944. U jeho krku můžeme vidět rytířský kříž, který dostal za své působení u 5. tankové divize SS "Wiking".
Vysoce vyznamenaný Manfred Schönfelder jako SS-Obersturmbannführer v březnu roku 1944. U jeho krku můžeme vidět rytířský kříž, který dostal za své působení u 5. tankové divize SS "Wiking".

Narození18. březen, 1912
Německá říše Hellerau, Německé císařství
Úmrtí4. březen, 1983
NěmeckoNěmecko Německo
Vojenská kariéra
HodnostSS-Obersturmbannführer
Doba služby1933–1945
Sloužil Třetí říše
Složka Waffen-SS (do roku 1945)
VelelNáčelník štábu u 5. tankové divize SS "Wiking"
Náčelník štábu u IV. tankového sboru SS
VálkyDruhá světová válka
Bitvyinvaze do Polska
Bitva o Francii
Operace Barbarossa
Korsuň-ševčenkovská operace
východní fronta
VyznamenáníRytířský kříž Železného kříže
Německý kříž ve zlatě
Finský řád kříže Svobody III. třídy s meči
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons

Manfred Schönfelder (18. březen, 19124. březen, 1983) byl vysoce vyznamenaný důstojník Waffen-SS v hodnosti SS-Obersturmbannführer (Podplukovník)za druhé světové války. Mimo jiné byl i držitelem Rytířského kříže železného kříže.

Manfred Schönfelder se narodil 18. března roku 1912 ve městě Hellerau poblíž Drážďan. Poté, co získává maturitu na střední škole, tak vstupuje roku 1933 do SS a je mezi prvními kadety důstojnické školy SS v bavorském Bad Tölzu.

Po dokončení školy je mu udělena hodnost SS-Untersturmführer (Poručík) a je zařazen k SS pluku Deutschland.

Později se stává pobočníkem velitele III. praporu svého pluku a s následujícím povýšením je jmenován velitelem 12. kulometné roty se kterou se účastní invaze do Polska i bitvy o Francii.

V únoru roku 1941 je mu svěřeno velení SS pluku Germania pro nadcházející invazi do SSSR (Operace Barbarossa). Zá působení u tohoto pluku je 11. června 1942 vyznamenán Německým křížem ve zlatě.

V září roku 1942 je převelen ke štábu 5. tankové divizi SS "Wiking", kde nejdříve slouží jako proviantní důstojník a později nahrazuje SS-Sturmbannführera Erwina H. Reichela jako náčelníka štábu divize.

S divizí se účastní mnoha bitev na východní frontě včetně bitvy v Čerkasské kotlině, kde se Schönfelderovi povedlo zabránit ztrátám divizního dělostřelectva, které tak umožnilo celé divizi vytrvat dalších 24 hodin a poté tak i stáhnout z obtížného terénu.

Také se mu podařilo držet zpět sovětské jednotky a zabránit tak obklíčení divize v kotlině. Za tyto akce byl na návrh velitele divize SS-Obergruppenführera Herberta Otto Gilleho vyznamenán 23. února roku 1944 rytířským křížem.

Se svým následujícím povýšením na SS-Obersturmbannführera (Podplukovník) je převelen do štábu IV. tankového sboru SS, kde ve funkci náčelníka štábu sboru nahrazuje SS-Standartenführera Nikolause Heilmanna. Na této pozici zůstává až do konce války, kdy se vzdává se svým štábem západně od Vídně americkým jednotkám.

Shrnutí vojenské kariéry[editovat | editovat zdroj]

Datum povýšení

  • SS-Untersturmführer SS-Untersturmführer
  • Obersturmführer SS-Obersturmführer
  • SS-Hauptscharführer SS-Hauptsturmführer
  • Sturmbannführer SS-Sturmbannführer
  • Obersturmbannführer SS-Obersturmbannführer

Významná vyznamenání

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]