Malcolm a Marie

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Malcolm a Marie
Původní názevMalcolm & Marie
Země původuSpojené státy americkéSpojené státy americké Spojené státy americké
Jazykangličtina
Délka106 min
Žánrydrama
romantický
Scénář a režieSam Levinson
Obsazení a filmový štáb
Hlavní roleJohn David Washington
Zendaya
ProdukceKevin Turen
Ashley Levinson
Sam Levinson
John David Washington
Zendaya
HudbaLabrinth
KameraMarcell Rév
StřihJulio C. Perez IV
Výroba a distribuce
Premiéra29. ledna 2021 (USA)
5. února 2021 (Netflix)
Produkční společnostiLittle Lamb
Fotokem
DistribuceNetflix
Rozpočet2 500 000 $
Malcolm a Marie na ČSFDKinoboxuFDbIMDb
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Malcolm a Marie, v originále Malcolm & Marie, je černobílé romantické drama z roku 2021 režiséra a scenáristy Sama Levinsona. Hlavní role ztvárnili John David Washington a Zendaya, kteří také film produkovali. Film vypráví příběh režiséra a jeho přítelkyně, jejichž vztah se v noci po premiéře režisérova nejnovějšího filmu podrobí zkoušce. Tento projekt byl prvním hollywoodským celovečerním filmem, který byl napsán, financován a natočen během pandemie covidu-19. Natáčení probíhalo v červnu a červenci 2020.

Film byl uveden ve vybraných amerických kinech dne 29. ledna 2021. Dne 5. února 2021 byl zveřejněn na Netflixu.[1]

O filmu[editovat | editovat zdroj]

Filmový režisér Malcolm Elliott se spolu se svou přítelkyní Marie Jonesovou vrací z premiéry jeho posledního filmu. Jejich vztah prochází zkouškou, když mluví o filmu, svých životech, filmovém průmyslu a společnosti.

Obsazení[editovat | editovat zdroj]

John David Washington Malcolm Elliott, režisér
Zendaya Marie Jones, režisérova přítelkyně

Vznik filmu[editovat | editovat zdroj]

V dřívějšku spolu režisér Levinson a Zendaya spolupracovali na seriálu Euforie, jehož natáčení muselo být kvůli pandemii covidu-19 odloženo. Levinson a Zendaya se domluvili na vzniku celovečerního filmu, který by bylo možné natočit během pandemie. Levinson představil Zendaye několik návrhů, včetně psychologického thrilleru, který by se natáčel u ní doma. Poté začal vymýšlet „vztahový film, který se odehrává v reálném čase.“ Při psaní scénáře vycházel ze své vlastní zkušenosti, kdy na premiéře svého filmu Mladí zabijáci zapomněl poděkovat své manželce Ashley Levinson.

Washington se k projektu připojil poté, co mu Levinson po telefonu přečetl deset stránek scénáře. Film financovali Levinson se svou manželkou, Washington a Zendaya, kteří se rovněž stali producenty filmu.

Natáčení[editovat | editovat zdroj]

Poté, co filmaři získali od asociací Writers Guild of America, SAG-AFTRA a Directors Guild of America souhlas k natáčení, mohla začít produkce filmu. Hlavní natáčení probíhalo od 17. června do 2. července 2020, v domě Caterpillar House v Carmelu ve státě Kalifornie. Během natáčení se všichni členové štábu řídili opatřeními proti šíření covidu-19. Celý štáb byl dva týdny před i po natáčení v izolaci, denně se všem měřila tělesná teplota a natáčení probíhalo za přísných hygienických opatření.

Ve štábu pracovalo mnoho lidí ze seriálu Euforie, včetně kameramana Marcella Réva a vedoucího výpravy Michaela Grasleye. Washington i Zendaya měli na starost také vlastní make-up a kostýmy, protože na natáčení nepracovali žádní maskéři ani návrháři kostýmů. Na natáčení nemohlo být najednou více než 12 lidí. Produkce musela být velmi omezená také proto, aby herci i štáb mohli nebyli rušeni. Film byl natočen na černobílý 35 mm film.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Malcolm & Marie na anglické Wikipedii.

  1. GAVENDOVÁ, Anežka. Malcolm a Marie, noví Foo Fighters i festival Na hlavu. Přinášíme kulturní tipy na týden od 1. do 7. února. Informuji.cz [online]. 2021-02-01 [cit. 2021-02-04]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]