Přeskočit na obsah

Maksima Gorkog (Novi Sad)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Maksima Gorkog
Umístění
StátSrbskoSrbsko Srbsko
MěstoNovi Sad
Poloha
Historie
Pojmenováno poMaxim Gorkij
Map
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Maksima Gorkog (srbsky Максима Горког) je ulice v hlavním městě srbské autonomní oblasti Vojvodina, Novi Sad. Nachází se jižně od středu města, v blízkosti budovy skupštiny autonomní oblasti Vojvodina. Je dlouhá cca 1,3 km a táhne se v západo-východním směru od nábřeží Dunaje až po Bulevar oslobođenja.

Název[editovat | editovat zdroj]

Ulice je pojmenována podle Maxima Gorkého, ruského spisovatele.[1]

Historie[editovat | editovat zdroj]

Ulice vznikla v první polovině 20. století v souvislosti s vysoušením dunajského břehu a zbourání původního předmostí (mostobranu). Již v roce 1900 se předpokládalo, že se město bude rozšiřovat tímto směrem k budově starého nádraží. Výstavba byla zahájena v 20. letech a dokončena téměř do roku 1930. Tehdy nesla název podle ruského cara Mikuláše.[1] Během maďarské okupace za druhé světové války nesla název Honvéd utca.

Svůj dnešní název získala po skončení války a nebyla přejmenována ani v roce 1990, po skončení komunistického režimu v zemi. Stála zde také legendární novosadská benzinová stanice ve tvaru houby.[1]

Doprava[editovat | editovat zdroj]

Jedná se o frekventovanou městskou třídu. V některých směrech má tři jízdní pruhy a doplňuje ji stromořadí.

Významné objekty[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. a b c d e ULICA PRIČA PRIČU: MAKSIMA GORKOG (FOTO/VIDEO). nsuzivo.rs [online]. [cit. 2024-01-31]. Dostupné online. (srbsky)