Předmostí (Novi Sad)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Střed města s pevností v roce 1845.

Jako tzv. předmostí (srbsky Мостобран/Mostobran) je označována pevnost na břehu řeky Dunaje, která se nacházela na území dnešního města Novi Sad v Srbsku, přesněji na novosadské straně Varadínského mostu. Pevnost měla chránit úzké hrdlo na řece Dunaji, kde byl zřizován často dočasný pontonový/dřevěný most k Petrovaradínské pevnosti.

Pevnost byla zbudována po roce 1694 pod německým názvem bruckschanz[1] , nedlouho poté, co se během Velké turecké války podařilo rakouské armádě proniknout na území budoucích jižních Uher. Cílem bylo zajistit obranu jediného strategicky významného místa v regionu, navíc v blízkosti linie řek Dunaj a Sáva, které se měly stát novými hranicemi s Tureckem. Pevnost byla vyprojektována ve stylu Sébastiena de Vaubana, nicméně ji navrhla trojice rakouských projektantů. Po svém dokončení se do její blízkosti začali stěhovat různí trhovci a obchodníci, čímž vznikly podmínky pro rozvoj osady a později současného města Nového Sadu.[2] Pevnost, která se rozkládala od Dunajského parku až k třídě Maxima Gorkého, byla přístupná Dunajskou ulicí až do meziválečného období.

Ve 20. století ztratila svůj význam, navíc byla překážkou ve výstavbě moderního nábřeží Nového Sadu. Proto bylo rozhodnuto o zbourání barokní stavby; zasypání okolního příkopu a výstavbě moderních budov na jejím místě.[3] Až do roku 1965, kdy byla vybudována hráz na břehu řeky Dunaje byly nicméně některé pozůstatky původních staveb viditelné při nízkém stavu vody.

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Článek na portálu gradnja.rs (srbsky)
  2. ČOBANSKI, Mila; GOLUBOVIĆ, Zvonimir; KUMANOV, Živan. Novi Sad u ratu i revoluciji. Novi Sad: INSTITUT ZA IZUČAVANJE ISTORIJE VOJVODINE, 1976. 756 s. S. 10. (srbochorvatština) 
  3. SRBULOVIĆ, Đorđe. Istorija Novog Sada. Novi Sad: Prometej S. 189. (srbština)