Mahóniodřišťál Neubertův

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
(přesměrováno z Mahoniodřišťál Neubertův)
Jak číst taxoboxMahóniodřišťál Neubertův
Chybí zde svobodný obrázek
Vědecká klasifikace
Říšerostliny (Plantae)
Podříšecévnaté rostliny (Tracheobionta)
Odděleníkrytosemenné (Magnoliophyta)
Třídavyšší dvouděložné (Rosopsida)
Řádpryskyřníkotvaré (Ranunculales)
Čeleďdřišťálovité (Berberidaceae)
Rodmahóniodřišťál (Mahoberberis)
Binomické jméno
× Mahoberberis neubertii
Baumann ex Lem. {Baumann ok. 1850}
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Mahóniodřišťál NeubertůvMahoberberis neubertii) je stálezelená nebo opadavá okrasná dřevina podobná dřišťálům. Pěstitelské nároky jsou jako u druhu mahónie Mahonia a., pěstitelský význam okrajový, je pěstován jako zajímavost.

Původ[editovat | editovat zdroj]

Dřevina je mezidruhový kříženec Mahonia aquifolium a Berberis vulgaris. [1] Jde o náhodného křížence vzniklého před rokem 1850 v Bollweiler v Alsasku. V roce 1850 byl uveden do kultury a popsán.

Popis[editovat | editovat zdroj]

Stálezelený keř v tuhých zimách poloopadavý, vejčitý až široce kuželový habitus. Vícečetné vystoupavé kosterní větve, kratší postranní, kůra tmavá světle rozbrázděná, připomínající strukturou mahon a barvou berberis, listové pupeny tm.červené, listy tuhé, kožovité, nepravidelně zvlněné, zubatě ostnité, střídavé. Listy na mladém dřevě přisedlé, na starším vícečetné na krátkém řapíku, čepel proměnlivého tvaru[1] od téměř kulaté až po podlouhle vejčitou 2 – 7 cm svrchu tmavě zelená lesklá, vespod šedavě zelená s výraznou zelenou žilnatinou, báze listu klínovitá. Listy na starém dřevě 3 až 5četné na červeném nedlouhém řapíku.[1] Kvete zcela výjimečně, plody nejsou známy.[1] Na suchých půdách a slunečném stanovišti je kompaktní s převládajícími přisedlými listy. Na půdách vlhkých je volnějšího habitu, listy větší a vícečetné, delší internodia.

Nároky[editovat | editovat zdroj]

Na půdu a klima nenáročný, Velmi nenáročný v kultuře příliš nerozšířený keř. Trpí padlím.[1]

Varieta "Latifolia"[editovat | editovat zdroj]

Existuje jediná růstová varieta, kultivar „Latifolia“ (×Mahoberberis neubertii „Latifolia“, což přeloženo znamená se širšími listy), která vznikla výběrem z původního druhu. Listy bývají zkrácené, širší než u původního druhu. Habitus rostliny je široce kuželový, růst poněkud pomalejší, dorůstá až do výšky 2 metrů. Na suchých a světlých stanovištích jsou odlišné znaky kultivaru výraznější, na vlhčích připomíná tato varieta více původní druh. Množí se výhradně řízkováním polovyzrálými řízky.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. a b c d e HORÁČEK, Petr. Encyklopedie listnatých stromů a keřů. Brno: Computer Press, 2007. 747 s. ISBN 978-80-251-1708-8. S. 431. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]