Madness

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Madness
Madness na Wirral Live v roce 2017
Madness na Wirral Live v roce 2017
Základní informace
PůvodCamden Town, Londýn, Anglie
Žánry
Aktivní roky19761986
1992-dosud
Vydavatelé2 Tone, Stiff, Zarjazz, Virgin, V2, Sire, Geffen, Union Square Music, Lucky 7 Records
OceněníMOJO Awards
WebOficiální web
Současní členové
Dřívější členové
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Madness je anglická ska hudební skupina z Camden Town v severním Londýně, která vznikla v roce 1976. Jde o jednu z nejvýznamnějších kapel 2Tone ska revivalu na konci sedmdesátých a začátku osmdesátých let. Nadále vystupuje se šesti ze sedmi původních členů původní sestavy.[1] Nejúspěšnějším obdobím skupiny bylo od roku 1980 do roku 1986, kdy jejich písně strávily v britském žebříčku UK Singles Chart celkem 214 týdnů. (UB40 sdílí stejný počet týdnů, největší pro jakoukoli britskou skupinu v tomto desetiletí, ale po delší období.)[2][3][4]

Madness dosáhli 15 singlů, které se ve Spojeném království dostaly do první desítky, včetně skladeb „One Step Beyond“, „Baggy Trousers“ a „It Must Be Love“, jednoho britského number-one singlu „House of Fun“ a dvou jedniček v Irsku - "House of Fun" a "Wings of a Dove". Skladba „Our House“ byla jejich největším americkým hitem. V roce 2000 skupina obdržela cenu Ivor Novello od The Ivors Academy za vynikající sbírku písní.

Diskografie[editovat | editovat zdroj]

Více v článku Diskografie Madness

V závorce jsou uvedeny údaje o umístění v britské hitparádě.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Erlewine, Stephen Thomas. Madness biography [online]. [[[:Šablona:AllMusic]] Dostupné online].  Retrieved on 19 June 2007.
  2. Rice 1990. p. 286
  3. For Madness, the figure of 214 weeks does not include the four weeks on the charts by spin-off band "The Madness". For UB40, the 214 weeks does not include the 8 weeks spent on the charts by "Reckless", credited to "Afrikaa Bambaataa and Family with UB40".
  4. IMDb profile for Graham McPherson [online]. Dostupné online. , IMDb.com, Retrieved on 10 June 2007.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]