Machico (okres)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Machico
Město Machico
Město Machico
Machico – znak
znak
Machico – vlajka
vlajka
Geografie
Souřadnice
Rozloha68,31 km²
Časové pásmozápadoevropský čas
Geodata (OSM)OSM, WMF
Obyvatelstvo
Počet obyvatel19 617 (2021)
Hustota zalidnění287,2 obyv./km²
Správa regionu
StátPortugalskoPortugalsko Portugalsko
Mezinárodní identifikace
Telefonní předvolba291
Oficiální webwww.cm-machico.pt
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Machico je okres (portugalsky município) na východě portugalského ostrova Madeira. Okres zahrnuje farnosti Água de Pena, Caniçal, Machico, Porto da Cruz a Santo António da Serra. Rozloha okresu je 68,31 km2 a v roce 2021 v něm žilo celkem 19 617 stálých obyvatel. Počet obyvatel od 80. let 20. st. pomalým tempem klesá.

Geografie a ekonomika[editovat | editovat zdroj]

Na severu a východě tvoří hranici okresu Machico Atlantik, na západě sousedí s okresem Santana, na jihovýchodě s hlavním městem Madeiry Funchalem a na jihu sousedí s okresem Santa Cruz.

Mezi pobřežím a vnitrozemím okresu jsou rozdíly: na pobřeží je podnebí teplejší a sušší a půda je vyprahlá, ale postupně do vnitrozemí je klima chladnější a vlhčí a rozšiřuje se vegetace. Přestože se jedná v podstatě o pobřežní oblast, která je z části omývána Atlantským oceánem, její reliéf je poznamenán několika kopci a horami, a to Castanho (589 m n. m.), Pedreiro (792 m n. m.), Pico da Coroa (738 m n. m.) a Penha de Águia (590 m n. m.). Pobřežní svahy jsou strmé, ale vlivem eroze se zde nacházejí pláže s černým pískem. V Caniçalu a Porto da Cruz jsou přírodní pláže ze sopečného písku.

Obyvatelstvo okresu je zaměstnáno zejména v terciárním sektoru (turistika, obchod, restaurace, hotely), částečně v zemědělství a rybolovu. Pěstují se zde obiloviny, brambory, subtropické ovoce a vinná réva. V živočišné výrobě se zde chová drůbež, králíci.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Machico na portugalské Wikipedii.

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]