M. Schulz, grafický umělecký ústav

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
M. Schulz, grafický umělecký ústav
Grafický umělecký ústav M. Schulz
Grafický umělecký ústav M. Schulz
Rok založení1862
ZakladatelM. Schulz
SídloPraha 7-Holešovice, Františka Křížka 362/1

M. Schulz, grafický umělecký ústav je zaniklá polygrafická firma v Praze, která se nacházela v Holešovicích na rohu ulic Kostelní a Františka Křížka.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Firma M. Schulze byla založena roku 1862. Spolu s firmami J. Štenc nebo Husník a Häusler patřila k nejvýznamnějším pražským reprodukčním závodům. Z její dílny vycházely například kalendáře nebo pohlednice.

Roku 1896 pro ni stavitel Josef Blecha vybudoval přízemní tiskárnu, k té později dostavěl Matěj Blecha patro. V letech 1906-1908 došlo k radikální přestavbě objektu, kterou opět provedla firma Blecha. Velkorysé fasády vyprojektoval atelier architekta Antonína Hrubého. Západní budova v Kostelní ulici měla dvě patra nájemních bytů, východní nárožní budova byla určená pro tiskařskou výrobu a sklady.

Během druhé světové války byla firma panu Schulzovi pro jeho židovský původ odebrána a stala se majetkem protektorátu pod názvem „Tiskárna Protektorátu Čechy a Morava“. Po skončení války připadla Československému státu a Ústřední správa geodézie a kartografie ji přidělila Státnímu zeměměřickému a katastrálnímu ústavu. Od 50. let 20. století v budovách sídlil Kartografický a reprodukční ústav, následně n.p. Kartografie.

Budovy

Objekt je složený ze dvou budov, které jsou v jednotlivých patrech propojeny a do obou je společný vstup z ulice Františka Křížka. Čtyřpodlažní nárožní budova má nosnou konstrukci tvořenou železobetonovým tyčovým monolitickým skeletem. Budova v Kostelní ulici, západně od nárožní, má šest nadzemních podlaží a je zděná (nástavba pátého a šestého podlaží je z roku 1993).[1]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Galerie Kartografie Praha: O budově. [cit. 2017-09-24] Dostupné z WWW Archivováno 8. 3. 2017 na Wayback Machine..

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • BERAN, Lukáš, ed. a VALCHÁŘOVÁ, Vladislava, ed. Pražský industriál: technické stavby a průmyslová architektura Prahy: průvodce. 2., rozš. vyd. V Praze: České vysoké učení technické, ©2007. 303 s. ISBN 978-80-01-03586-3. Kapitola 3: Holešovice. S. 70, č. 79.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]