Mūša

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
(přesměrováno z Mūša-Lielupė)
Mūša, lotyšsky Mūsa
řeka s mostem u obce Ustukiai
řeka s mostem u obce Ustukiai
Základní informace
Délka toku157[1] km
Plocha povodí5 463[2] km²
Průměrný průtok25,1[3] m³/s
SvětadílEvropa
Hydrologické pořadí41010001[4]
Pramen
Ústí
Protéká
LitvaLitva Litva (Šiauliajský a Panevėžyský kraj), LotyšskoLotyšsko Lotyšsko
Úmoří, povodí
Atlantský oceán, Baltské moře
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Mūša v okrese Pasvalys
Mapka toku Mūši

Mūša, (lotyšsky Mūsa) je řeka na severu Litvy, v okresech Joniškis, Pakruojis (Šiauliaiský kraj) a Pasvalys (Panevėžyský kraj) a v Lotyšsku. Spolu s Mēmele, se kterým se stéká v Bausce vytváří Lielupe. Patří do úmoří Baltského moře.

Popis toku[editovat | editovat zdroj]

Délka toku na území Litvy je 133 km a v Lotyšsku 26 km. Plocha povodí je 17 600 km², z toho na území Litvy 5 297 km². Pramení na jižním okraji mokřadu Mūšos tyrelio pelkė, 7 km na severovýchod od města Žagarė. U pramene se nachází státem chráněný bludný balvan Tyrelio. Zpočátku teče směrem celkově východoseverovýchodním, po soutoku s řekou Kruoja u obce Petrašiūnai se stáčí k východu a krátce na to po soutoku s řekou Daugyvenė k severovýchodu, po průtoku rybníkem Dvariukų tvenkinys (další rybník na řece je u Švobiškisu) se stáčí k východu, od města Pasvalys (po soutoku s řekou Lėvuo) se stáčí k severu až do soutoku s řekou MēmeleBausce v Lotyšsku. Další podrobnosti o dalším toku jsou popsány v článku Lielupe, jak se dále řeka nazývá. Šířka říčního údolí se pohybuje mezi 200–400 m, šířka koryta na horním toku 6–14 m, na středním toku 30–40 m, do Bausky 50–60 m. Hloubka dosahuje 1–2 m, místy až 4 m. Průměrný spád v úseku do Bausky je 0,47 m/km, v úseku od Bausky do ústí jen 0,06 m/km. Rychlost toku 0,1–0,4 m/s.

Sídla při řece[editovat | editovat zdroj]

Přítoky[editovat | editovat zdroj]

Podrobnější informace naleznete v článku Seznam přítoků Mūši.

Nejdůležitější levé přítoky jsou: Ramojus, Kamatis, pravé: Noruta, Einautas, Kūra, Vilkvedis, Voverkis, Tautinys, Kulpė, Šiladis, Pala, Kruoja, Daugyvenė, Lašmuo, Plautupis, Mažupė, Lėvuo, Pyvesa, Jiešmuo, Tatula, Čeriaukštė-Ceraukste a Nemunėlis (Mēmele).

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Mūša na litevské Wikipedii.

  1. 276 km včetně Lielupe
  2. 17 600 km² včetně Lielupe
  3. 106 m³/s včetně Lielupe
  4. Oficiální klasifikátor litevských řek

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • Lietuvos autokelių atlasas 1:200 000 : Jāņa Sēta Map publishers Ltd. : Rīga, Lotyšsko, 2008 - 222 p. ISBN 978-9984-07-475-7

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]