Mária Bieliková (informatička)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Prof. Ing. Mária Bieliková, PhD.
Narození21. srpna 1966 (57 let)
Ilava
Alma materFakulta elektrotechniky a informatiky Slovenskej technickej univerzity
OceněníŘád Ľudovíta Štúra II. třídy (2024; Reduta)
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Mária Bieliková (* 21. srpna 1966 Ilava[1]) je slovenská informatička a vysokoškolská pedagožka. V prosinci 2015 se stala děkankou Fakulty informatiky a informačních technologií Slovenské technické univerzity v Bratislavě. Je držitelkou titulu IT Osobnost roku 2016.[1][2] Iniciovala vícero aktivit pro zvýšení zapojení žen do oblasti IT.

Vzdělání a kariéra[editovat | editovat zdroj]

V letech 1984–1989 studovala na Elektrotechnické fakultě Slovenské vysoké školy technické v Bratislavě (dnes Elektrotechnická fakulta Slovenské technické univerzity – STU), kde získala titul Ing. V roce 1995 na stejné fakultě získala titul PhD. V letech 1992–1993 působila na The University of Sheffield.

Od dokončení studia působila na své domovské fakultě. Nejprve jako odborná asistentka, poté (2001–2003) jako proděkanka. V roce 2005 se stala jednou z nejmladších profesorek na Slovensku a v prosinci 2015 děkankou (v pořadí třetí ženou na STU v této funkci).

13 let byla členkou výkonné rady Slovenské společnosti pro informatiku. Byla členkou akreditační komise vlády.[3]

Vědecká činnost[editovat | editovat zdroj]

Výzkumně se zabývá chováním člověka v interakci s počítačem, resp. softwarovými aplikacemi nebo službami v prostředí Internetu a webu. Vede Výzkumné centrum uživatelského zážitku a interakce, na fakultě zřídila Centrum průmyslového výzkumu, vede úspěšnou výzkumnou skupinu PeWe (Personalized Web). Je členkou správní rady Výzkumného centra Evropské komise, členkou vícero profesních organizací, vědeckých a odborných výborů, redakční rady vícero prestižních vědeckých časopisů[1] jako jsou:[4]

  • User Modeling and User-Adapted Interaction
  • New Review of Hypermedia and Multimedia
  • Journal of Web Engineering
  • Information Sciences and Technologies, Bulletin of the ACM Slovakia

V současné době působí v programových nebo řídicích výborech 17 medzinárodních konferencí a dalších 6 národních konferencích a workshopech.

V roce 2019 založila Slovenské centrum pro výzkum umělé inteligence (Slovak.AI).

Pedagogická činnost[editovat | editovat zdroj]

Mezi nejvýznamnejší úspěchy patří světové finále soutěže IEEE Computer Society Internationasl Design Competition, světové finále Imagine Cup a 2. místo na ACM Soutěži studentských výzkumů. Je rovněž aktivní jako porotkyně různých IT soutěží.

Ocenění[editovat | editovat zdroj]

Získala vícero ocenění za vědecký přínos a spolupráci či zapojení studentů do výzkumu. Za mimořádné mezinárodně uznávané výsledky ve výzkumu programových a informačních systémů pro personalizovaný sociální web a zapojování mladých talentovaných informatiků do výzkumu získala od Ministerstva školství, vědy, výzkumu a sportu Slovenské republiky ocenění Osobnost vědy a techniky 2010.[2] V roce 2016 získala ocenění IT osobnost roku, kterou každoročně uděluje neformální sdružení slovenských novinářů a členů profesních sdružení v oblasti informačních a telekomunikačních technologií.[1]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Mária Bieliková (informatička) na slovenské Wikipedii.

  1. a b c d BARTOŠOVIČOVÁ, Marta. Mária Bieliková – Osobnosť roka v oblasti informačných technológií. vedanadosah.cvtisr.sk [online]. 2016-11-09 [cit. 2021-03-09]. Dostupné online. (slovensky) 
  2. a b FOLENTOVÁ, Veronika. Profesorka Mária Bieliková: Ak by sa dievčatá hrali so stavebnicami, bolo by ich viac v IT. Denník N [online]. 2016-11-15 [cit. 2021-03-09]. Dostupné online. (slovensky) 
  3. Maria Bielikova [online]. ec.europa.eu [cit. 2021-03-09]. Dostupné online. (anglicky) 
  4. Mária Bieliková [online]. www2.fiit.stuba.sk [cit. 2021-03-09]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2021-04-22. (anglicky) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]