Májávatí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Májávatí
Stranická příslušnost
ČlenstvíBahujan Samaj Party

Narození15. ledna 1956 (68 let)
Nové Dillí
SídloLakhnaú
Alma materUniverzita v Dillí
Chaudhary Charan Singh University
Faculty of Law
Profesepolitička
Náboženstvíhinduista
CommonsMayawati
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Májávatí Nainá Kumárí (hindsky मायावती नैना कुमारी, * 15. ledna 1956 v Dillí) je indická politička ze Strany lidové většiny, od 13. května 2007 do 7. března 2012 hlavní ministryně Uttarpradéše.

Strana lidové většiny reprezentuje zejména nedotknutelné, nejnižší indickou kastu, k níž patří i Májávatí. Její úspěch je do určité míry založen právě na tom, že kasta nedotknutelných je poměrně početná a většina Indů se při volbám stále ještě řídí příslušenstvím ke kastám.[1]

Vypracovala se z chudých poměrů, původně byla učitelka, ale brzy se začala věnovat politice. V současné době patří naopak mezi indickými politiky k nejbohatším, což kritici přisuzují korupci rozrostlé do institucionální podoby. Také je kritizováno, že staví pomníky k oslavě své strany včetně sebe.[2]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. NOVOTNÝ, Pavel. Největší demokratické volby světa: Indii učarovala „nedotknutelná“ učitelka. idnes.cz [online]. 2009-4-19 [cit. 2011-9-8]. Dostupné online. 
  2. WikiLeaks: Indická Královna nedotknutelných si pro boty poslala tryskáč. idnes.cz [online]. 2010-9-6 [cit. 2011-9-8]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]