Lysohlávka moravská

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Jak číst taxoboxLysohlávka moravská
alternativní popis obrázku chybí
plodnice lysohlávky moravské
Vědecká klasifikace
Říšehouby (Fungi)
Odděleníhouby stopkovýtrusné (Basidiomycota)
Třídastopkovýtrusé (Basidiomycetes)
Podtřídahouby rouškaté (Agaricomycetidae)
ŘádLupenotvaré (Agaricales)
Čeleďlímcovkovité (Strophariaceae)
Rodlysohlávka (Psilocybe)
Binomické jméno
Psilocybe moravica
Borovicka
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Lysohlávka moravská (Psilocybe moravica) je lysohlávka, která byla popsána na základě sběrů ze severní Moravy. Roste ze zbytků dřeva obvykle ve skupinách po jednotlivých plodnicích, vzácně i v malých trsech (bazální srůsty tří, pěti, sedmi plodnic). Roste od září do listopadu, vrchol růstu je v říjnu.

Popis[editovat | editovat zdroj]

Houba je význačná zploštěle polokulovitým kloboukem bez vystouplého hrbolu, který je nakonec až ploše rozložený, 2-4,5 cm široký, na středu plochý nebo jemně vmáčklý, s rovným nebo lehce vlnitým, rýhovaným okrajem, vybarvený v různých odstínech hnědé s šedými tóny. Třeň je štíhle válcovitý, žíhaný, často s vláknitou prstenitou zónou v horní polovině, a břichaté, hnědé nesbíhavé lupeny, s šedým nádechem a bělavým ostřím. Někdy vytváří plodnice, které jsou nápadné dlouhým třeněm a relativně malým kloboukem, jiné jsou však i s kratším třeněm a poměrně robustní. Modrání plodnic je obvykle bez olivově zelených tónů, na středu klobouku je někdy pravidelná modrá "tečka" nebo takto zbarvená rozmytá skvrna, což je nápadné i na exsikátech. Výtrusy jsou elipsoidní, (10-)11-13,5(-14,8)x(6-)6,2-7,0(-7,8)µm, bazidie jsou čtyřvýtrusé a s nápadně mohutnými sterigmaty. Cheilocystidy jsou hojné, lahvicovité, pleurocystidy rovněž lahvicovité.

Obsažené látky[editovat | editovat zdroj]

Podrobnější informace naleznete v článku Psilocybin.

Obsahuje psychoaktivní indolové deriváty psilocybin a psilocin. Obsah kolísá lokalitu od lokality v poměrně velkých rozmezích. Na jedné lokalitě byl obsah psilocinu 0,61-1,09% a psilocybinu 0,22-0,57% , u hub z druhé lokality byl stanoven psilocin 1,18-1,45% a psilocybin dokonce 2 a 2,95%.[zdroj?]

Reference[editovat | editovat zdroj]

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]