Lynn Gilbertová

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Lynn Gilbertová
Narození7. ledna 1938 (86 let)
Alma materFashion Institute of Technology
Sarah Lawrence College
Povolánífotografka
Webová stránkawww.lynn-gilbert.com
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Lynn Gilbertová (nepřechýleně Lynn Gilbert; * 7. ledna 1938) je americká fotografka a autorka známá především svými portréty slavných žen z 20. až 80. let 20. století a dokumentací tureckých domovů a interiérů.

Životopis[editovat | editovat zdroj]

Gilbertová vyrostla v New Yorku a navštěvovala Sarah Lawrence College, v newyorském Bronxvillu, na kterém v roce 1959 získala bakalářský titul z historie umění a Fashion Institute of Technology, New York, kde v roce 1962 záskala titul bakaláře věd v módním designu.

Gilbertová začala svou kariéru jako fotografka, která dokumentovala životy svých dětí v 60. letech, a pomocí fotoaparátu komentovala socioekonomickou rozmanitost pomocí fotografických portrétů dětí jiných. Její zájem o portrétování se rozvinul do série s názvem „Illustrious Women“[1], která se stala fotografickým doprovodem knihy ústních biografií Particular Passions: Talks with Women Who Shaped Our Times[2] vydané v roce 1981. Kniha líčí bohaté ústní příběhy čtyřiceti dvou průkopnic dvacátého století z oblasti umění a věd, atletiky a práva, matematiky a politiky a zahrnuje portréty a ústní biografie takových významných žen, jako je Betty Friedanová, Gloria Steinemová, Ruth Baderová Ginsburgová, Julia Childová, Billie Jean Kingová nebo Diana Vreelandová.

Během rozsáhlých cest do Turecka a Uzbekistánu vytvořila fotografický záznam domácností této oblasti, který byl v Turecku hojně vystavován a zaznamenán v knize Hedvábná stezka: Tehdy a nyní (2) vydané v roce 2015.[3] Kniha zaznamenává tradiční domovy Turecka nacházející se podél starověké Hedvábné stezky, domovy jak skromné, tak bohaté, se směsí nábytku, umění, ložního prádla, potřeb pro domácnost a zářivě barevných, staletí starých ručně tkaných koberců. Její obrazy se řídí designem, barevností, vyvážeností a světlem.

Výstavy[editovat | editovat zdroj]

  • Children in Repose je fotografická série dětí z více než 100 rodin různého socioekonomického prostředí v New Yorku v polovině 70. let.
  • Fotografie Lynn Gilbertové z Turecka byly hojně vystavovány v Turecku a v Godwin-Ternbach Muzeu v Queensu. Její portréty jsou součástí stálé sbírky Národní portrétní galerie ve Washingtonu.
  • Gilbertová je autorkou přispívající do tureckého časopisu Cornucopia.

Galerie[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Lynn Gilbert na anglické Wikipedii.

  1. SADOF, Karly Domb. Perspective | 12 iconic portraits of women who transformed the American landscape. Washington Post. 2018-03-30. Dostupné online [cit. 2018-04-27]. ISSN 0190-8286. (anglicky) 
  2. GILBERT, Lynn; MOORE, Gaylen. Particular passions : talks with women who have shaped our times. 1st. vyd. New York: C.N. Potter, 1981. Dostupné online. ISBN 978-0517543719. 
  3. GILBERT, Lynn. The Silk Road: Then and Now. New York: Lynn Gilbert, Inc., 2015. ISBN 978-1937798017. S. 92. 

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]