Luteránská katedrála (Sibiu)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Luteránská katedrála
Místo
StátRumunskoRumunsko Rumunsko
ŽupaSibiu
ObecSibiu
Souřadnice
Map
Základní informace
CírkevEvangelická církev augsburského vyznání v Rumunsku
Architektonický popis
Stavební slohgotická architektura
Specifikace
Výška73 m
Další informace
AdresaPiața Huet f.n., municipiul Sibiu, Sibiu, RumunskoRumunsko Rumunsko
Oficiální webOficiální web
Kód památkySB-II-m-A-12078
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Luteránská katedrála (rumunsky Biserica Evanghelică de Confesiune Augustană din România) v rumunském městě Sibiu v Sedmihradsku je katedrála luteránské Evangelické církve augsburského vyznání v Rumunsku.[1]

Historie[editovat | editovat zdroj]

Katedrála v Sibiu byla postavena ve 14. století na místě románského kostela z 12. století, původně jako katolický farní kostel P. Marie. V polovině 16. století se však kostel stal luteránskou katedrálou, protože Johannes Honter převedl Sedmihradské Sasy na protestantismus. Po tři staletí sloužil jako pohřebiště starostů, hrabat a dalších osobností ze Sibiu. Tato praxe byla zakázána v roce 1796, ale výjimka byla učiněna v roce 1803, kdy byl v kryptě uložen baron Samuel von Brukenthal.

Popis[editovat | editovat zdroj]

Pětihrotá věž katedrály je vysoká cca 73 m; je viditelná zdaleka ze všech stran města, každá strana věže má délku 11 metrů.[1]

V hlavní lodi katedrály se nachází několik pozoruhodných náhrobníků. Zajímavá je také velká freska z roku 1445, která zobrazuje výjevy ze života, utrpení a nanebevstoupení Ježíše Krista. Nazývá se Rosenauská freska po svém tvůrci, umělci Johannesu von Rosenau. Bronzová křtitelnice katedrály byla údajně odlita z roztaveného osmanského děla.

Varhany[editovat | editovat zdroj]

V katedrále jsou umístěny dvoje velké varhany. První z nich prý byly do kostela přivezeny v roce 1350, současné Sauerovy varhany byly postaveny v letech 1914 až 1915. Sauerovy varhany jsou se 78 rejstříky největším nástrojem v Sedmihradsku.

Dále jsou zde Hahnovy varhany, postavené v roce 1748 sedmihradským varhanářem Johannesem Hahnem. V letech 1988 a 2008 byly restaurovány.

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byly použity překlady textů z článků Stadtpfarrkirche (Hermannstadt) na německé Wikipedii a Sibiu Lutheran Cathedral na anglické Wikipedii.

  1. a b Die Evangelische Stadtpfarrkirche [online]. Město Sibiu [cit. 2024-01-30]. Dostupné online. (německy) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]