Lumen (hudební skupina)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Lumen
Základní informace
PůvodRusko Ufa, Rusko
Žánryalternativní metal, metalcore, synth rock, hardcore, post-grunge
Aktivní roky1998–dosud
VydavateléCaravan Records,Капкан Records,ФГ «Никитин
Webhttp://lumen.ws/
Současní členové
Rustěm Bulatov
Igor Mmajev
Jevgenij Trišin
Denis Šachanov
Dřívější členové
Jevgenij Ogněv
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Lumen je ruská rocková skupina založená v roce 1998 v Ufě.

Historie[editovat | editovat zdroj]

V roce 1996 se budoucí bubeník Lumen Denis Šachanov přestěhoval do rezidenční čtvrti Sipajlovo ve městě Ufa a jeho sousedem se stal Igor Mamajev. Zaujetí pro rockovou hudbu, je velmi sblížilo a v roce 1996 začali hrát skladby svých oblíbených kapel. Jejich hlasové dovednosti nebyly dobré a proto do sestavy pozvali jejich společného přítele Renata Bikvajeva. Ale Renat měl zájem se věnovat humoristickým soutěžím KVN. Tak se rozhodli nabídnout místo jejich spolužákovi Rustěmu Bulatovi, který měl rád rockovou hudbu a skládal poezii. Při hraní převzatých písní svých oblíbených skupin Kino, Чиж & Co, Чайф si kluci uvědomili, že by chtěli přijít s vlastními písněmi. Zároveň začali shánět prostor pro zkušebnu a poptávali se po hudebních nástrojích, jelikož kromě dvou akustických kytar a šejkru z plechovky kávy neměli nic. V této době vznikla kostra skupiny Lumen, která i do dnešních dnů zůstává nezměněna.

V roce 1997 sehnala skupina místnost ve středisku mládeže a začaly první zkoušky. Skupinu prezentovali jako klasický kvintet (bicí, basa, dvě kytary, zpěv). Proto se snažili sehnat nové členy do své skupiny a po vyzkoušení mnoha možností místo hry na kytaru obsadil jejich spolužák a kamarád Igor Mamajev Jevgenija Ogňova, který o rok později začal hrát ve skupině na baskytaru.

V roce 1999 se skupině začalo velmi dařit a získala řadu ocenění. Ke kolektivu se přidal klávesista Artur Vildanov a houslistka Olga. V tomto složení vystoupila skupina na konci roku v Bělorecke společně se skupinou Nota Bene.

Dne 12. února[rok?] se v kině Smena uskutečnil první koncert věnovaný narozeninám kapely.

První album Без консервантов (Bez konzervatů) a začátek popularity[editovat | editovat zdroj]

Dne 14. ledna 2001 byl v klubu Navigator nahrán program skupiny, který se stal základem pro album Live in Navigator club (Živě z klubu Navigátor), které vyšlo v roce 2002. Ve stejném roce skupině vyšla samostatná píseň Пассатижи (Kleště).

Ve studiu se připravovalo debutové album skupiny. Jedna z budoucích písní s názvem Сид и Нэнси (Sid a Nensi) se stává šlágrem a píseň se udržela v hitparádě Hudební tucet stanice NAŠE rádio více než 2 měsíce. Díky úspěchu písně skupina dostává pozvání do Moskvy na výroční festival této hitparády Чартова дюжина (Hudební tucet) a toto vystoupení hudebníci považují za zlom své kariéry.

V roce 2003 skupina vydala svoje první studiové album s názvem Без консервантов (Bez konzervantů).

Alba Три пути (Tři cesty) a Свобода (Svoboda) (2004—2006)[editovat | editovat zdroj]

V roce 2004 byla podepsaná smlouva s novým vydavatelstvím Muzyka-Vdoch (Музыка-Вдох). Téhož roku vychází album Три пути (Tři cesty). Popularita skupiny roste a na regionálních festivalech se stává hlavním bodem programu vystoupení. V témže roce je také realizováno první turné po Rusko, při kterém vystoupí ve více než 40 městech.

V létě 2005 vyšlo koncertní album Одной крови (Jedné krve) obsahující dvě nové písně. V říjnu téhož roku pak vyšlo studiové album Свобода (Svoboda). Prezentace alba proběhla ve velkém moskevském klubu Апельсин (Pomeranč).

Na jaře 2006 se konají vystoupení v paláci kultury Gorbunova v Moskvě a Petrohradu v klubu Порт (Přístav). Tyto vystoupení jsou zaznamenané i na video a nejlepší momenty jsou vydané na DVD albu, které vyšlo pod názvem Дыши (Dýchej).

Alba Правда? (Pravda?) a koncertní album Буря (Bouřka) (2007—2008)[editovat | editovat zdroj]

Po skončení koncertní šňůry skupina začíná realizovat práce na novém albu Правда? (Pravda?). Práce na tomto albu je velmi náročná, jelikož skupina si projekt financuje, a proto musí přistoupit na nepřetržitou práci ve studiu a krátké termíny. V důsledku toho dochází k neshodám a na konci realizace projektu odchází ze skupiny baskytarista Jevgenij Ogňov Евгений. Koncerty na podporu alba nejsou zrušeny a do skupiny je pozván hudebník Jevgenij Trišin.

Začátkem dubna roku 2007 bylo album Правда? (Pravda?) představeno v největším moskevském klubu Б1 Maximum a vyšlo na konci května 2007. Na podzim 2007 vychází koncertní album na DVD Буря (Bouřka), které bylo natočeno na základě koncertu 21. října v klubu Б1 Maximum. Program představení byl postaven na písních z alba Правда? (Pravda?). Turné na podporu nového alba sestávala z více než 60 koncertů. Na konci roku získala skupina ocenění televizní stanice A-one a to hned ve dvou kategoriích Album roku a Skupina roku.

Začátkem roku 2008 skupina uspořádala nejdelšího a nejrozsáhlejšího turné, které se netýkalo jen měst Ruska, ale také zemí SNS.

Album Правда? (Pravda?) na XII ročníku udělování cen časopisu Fuzz vyhrálo v kategorii Nejlepší album.

Album Мир (Svět) a Лабиринт (Bludiště) (2009—2011)[editovat | editovat zdroj]

Na začátku března roku 2009 začaly práce na novém albu, jehož uvedení bylo naplánováno na konec dubna a od měsíce následujícího bylo v plánu turné na jeho podporu. Album pod názvem Мир (Svět) bylo nakonec vydáno 18. května a jeho křest se konal ve dnech 23 a 24. května v Moskvě v Paláci kultury Gorbunova.

Dne 26. listopadu šel do distribuce film s názvem На игре (Na hře) a píseň Беги (Utíkej) z alba Мир (Svět) se stala jednou z filmových písní.

Na konci roku 2010 skupina dokončila turné s názvem Labyrint. Během koncertů byl shromážděn materiál pro živé album. Hudebníci se rozhodli experimentovat a nahrávat každé vystoupení v rámci Labyrint tour a později na album zařadit jednu píseň z každého vystoupení.

V roce 2011 skupina vyhlásila soutěž ROCK BANDA. Pro účast v soutěži měl soutěžící kolektiv vytvořit převzatou verzi písně, která byla odehraná na turné Labyrint. Píseň měli nahrát na obrazový záznam a pověsit na internet. Nejlepší hudební kolektiv obdržel jako cenu sadu hudebních nástrojů. Soutěž sledovalo desítky tisíc diváků a zúčastnilo se jí téměř 300 týmů z Ruska, Ukrajiny, Běloruska, a Kazachstánu a dalších zemí.

Dne 31. března 2011 proběhlo v moskevském klubu Точка (Tečka) finále soutěže ROCK BANDA a vydání koncertního alba Лабиринт (Bludiště).

Ihned po vydání alba Лабиринт (Labirint), skupina zahájila práci na novém albu. Hudebníci se rozhodli nespěchat a pro nové album si kolektiv usmyslel napsat 30 až 40 písní a až poté vybrat nejlepší z nich.

Na podzim 2011 se členové skupiny rozhodli dát přestávku od práce na novém albu a 1. listopadu vyrazili na turné, které pojmenovali Остаться собой! (Zůstaň svůj). Turné bylo opět v mezinárodním formátu a zahrnovala města v Rusku, Bělorusku a na Ukrajině.

Poslední akcí roku 2011 byl videozáznam koncertu v Jekatěrinburgu.

2012 Album На части (Na části)[editovat | editovat zdroj]

Album bylo představeno k volnému poslechu 25. září 2012 na portálu Jandex (Яндекс) a 1. října 2012 vyšlo na CD.

2013 album Нет времени для любви (Není čas na lásku)[editovat | editovat zdroj]

Dne 27. února vystoupila skupina v programu Вечерний Ургант (Večerní Urgant) s písní Небо в огне (Nebe v plamenech).

Dne 24. dubna 2013 se zakončilo mezinárodní turné na podporu alba На части (Na části).

Dne 13. září 2013 se na stanici Naše Rádio konala premiéra písně Прости (odpusť) z nově připravovaného alba Нет времени для любви (Není čas na lásku). V hudební soutěži stanice se tato píseň udržela dva týdny na vrcholu žebříčku.

Dne 23. září 2013 bylo posluchačům představeno nové album Нет времени для любви (Není čas na lásku), které je nahráno v akustickém stylu. O dva dny později bylo uspořádáno další kolo soutěže Rock Smena. Ve třech kategoriích Hudba, Video a Fotografie a každá kategorie měla svoje pravidla. Nově v pravidlu nemusela být převzatá písnička akustická. Vyvrcholení soutěže přišlo 26. listopadu v moskevském klubu Театръ (Divadlo), kde se představilo 7 nejzajímavějších hudebních skupin a byli vyhlášeni vítězové ve všech kategoriích.

Rok 2014 album Акустика (Akustika)[editovat | editovat zdroj]

Dne 18. února začala skupina na portálu Planeta.ru shánět finanční prostředky pro natočení živého alba, které bylo plánované jako akustické.

Dne 12. dubna se uskutečnilo první vystoupení za hranicemi SNS na festivalu Peepl Rock, který se odehrál v německém městě Wuppertal. Je to zároveň první neakustické vystoupení kapely v roce 2014.

Dne 19. dubna bylo v kulturním centru Mejercholda v Moskvě nahráno nové živé album pod názvem Акустика (Akustika), které bylo vydáno 29. srpna na webu pro akcionáře webu Planeta.ru a 30. srpna se objevilo na dalších zdrojích.

Rok 2015 album Всегда 17 — всегда война (Pořád 17- neustálá válka)[editovat | editovat zdroj]

Po skončení druhé části turné Небо в огне (Nebe v ohni) skupina začala pracovat na novém koncertním albu Всегда 17 — всегда война (Pořád 17- neustálá válka). Album mělo premiéru 27. května na portálu Jandex Muzika.[1]

V listopadu 2015 vyhlásila skupina na VKontakte soutěž na text k protiválečné písni Голоса мира (Hlas míru). Nejlepší odstavce byly vybrány a upraveny. Premiéra písně se uskutečnila 11. března 2016 na stanici Naše Rádio. Sám Rustěm Bulatov nazval tuto píseň jako lidovou.

Rok 2017[editovat | editovat zdroj]

V tomto roce se nejvýznamnější událostí v životě skupiny stalo vystoupení na festivalu Нашествие (Invaze), které každoročně pořádá stanice Naše rádio, kde vystoupili s Jurijem Ševčukem lídrem skupiny DDT a zahráli společně píseň В бой (Na boj).

Rok 2018 album Забытое и найденное (Opomenuté a nalezené)[editovat | editovat zdroj]

V tomto roce skupina oslavila 20 let od svého založení a na počest této události uspořádala velké koncertní turné, které bylo rozloženo na dvě části. V první části programu turné se hrálo s elektrickými hudebními nástroji a ve druhé části turné se hrálo jen na akustické nástroje.[2] V tomto roce bylo také vydáno album složené z nevydaných písní pod názvem Забытое и найденное (Opomenuté a nalezené).

Rok 2019 minialbum Культ Пустоты (Kult prázdnoty)[editovat | editovat zdroj]

Skupina vydává minialbum Культ Пустоты (Kult prázdnoty)[3] píseň ke komiksu o Batmanovi k dílu Тёмные ночи. Бэтмен. Металл (Tmavá noc Batman. Železný) a koncertní album XX LIVE (XX ŽIVĚ).[4] Na festivalu Нашествие (Invaze), jako před dvěma lety opět vystoupili s lídrem skupiny DDT Jurijem Ševčukem.[5]

Rok 2020 album Покажите солнце (Ukažte slunce)[editovat | editovat zdroj]

Dne 17. července 2020 skupina vydala své deváté studiové album Покажите солнце (Ukažte slunce). Toto album bylo nahráno netradiční formou, kdy jednotliví účastníci nahráli své pasáže doma a konečný mix vytvořil také v domácím prostředí Igor Mamajev. Na počest 40 výročí založení kapely DDT vydala skupina převzatou píseň od této skupiny s názvem Не стреляй (Nestřílej).[6]

Rok 2021[editovat | editovat zdroj]

Tento rok se připravovalo nové album Диссонанс (Nesouzvuk) a 3. prosince byla vydána i první samostatná píseň z tohoto alba Жди меня (Počkej na mě)

Rok 2022 album Диссонанс (Nesouzvuk)[editovat | editovat zdroj]

Dne 10. června vydala kapela první část alba Диссонанс (Nesouzvuk).

Diskografie[editovat | editovat zdroj]

Studiová alba[editovat | editovat zdroj]

Rok Název Fonetický přepis Překlad Odkaz
2003 Без консервантов Bez konservantov Bez konzervantů odkaz
2004 Три пути Tri puti Tři cesty odkaz
2005 Свобода Svoboda Svoboda odkaz
2007 Правда? Pravda Pravda odkaz
2009 Мир Mir Svět odkaz
2012 На части Na časti Na části odkaz
2013 Нет времени для любви Nět vremeni dlja lubvi Není čas na lásku odkaz
2016 Хроника бешеных дней Chronika běšenych dněj Kronika zvěsilých dnů odkaz
2020 Покажите Солнце Pokažite Solnce Ukažte Slunce odkaz
2022 Диссонанс Dissonans Nesouzvuk odkaz

Mini alba[editovat | editovat zdroj]

Rok Název Fonetický přepis Překlad Odkaz
2019 Культ пустоты Kult pustoty Kult prázdnoty odkaz

Koncertní alba[editovat | editovat zdroj]

Rok Název Fonetický přepis Překlad Odkaz
2002 Live in Navigator Club Liv in Naevigeite Klub Živě z Klubu Navigator
2005 Одной крови Odnoj krovi Jedné krve odkaz
2006 Дыши Dyši Dýchej odkaz
2007 Буря Burja Bouře odkaz
2011 Лабиринт Labirint Bludiště odkaz
2014 Акустика Akustika Akustika odkaz
2015 Всегда 17 — всегда война Vsegda 17- vsegda vojna Neustále 17- neustálá válka odkaz
2019 XX LIVE 20 LET ŽIVĚ odkaz

Výběry[editovat | editovat zdroj]

Rok Název Fonetický přepis Překlad Odkaz
2007 The Best Th Best To Nejlepší
2018 XX лет. Избранное XX let. Izbrannoje 20 let. Výběr odkaz
2018 Забытое и найденное Zabytoje i najděnnoje Zapomenuté a nalezené odkaz

Samostatné písně[editovat | editovat zdroj]

Rok Název Fonetický přepis Překlad Odkaz
2002 Пассатижи Passatiži Kombinačky odkaz
2008 TV no more TV ne více odkaz
2015 Наши имена Naši imena Naše jména odkaz
2016 Голоса мира Golosa mira Hlasy světa odkaz
За то, чего нет Za to, čego nět Za to, co není odkaz
Истина Istina Pravda odkaz
2020 Смерч Smerč Smršť odkaz
Хороший царь и знакомая вонь Chorošij car i znakomaja voň Dobrý car a známí puch odkaz
Весна Vesna Jaro odkaz
Не сейчас! Ně sejčas Ťeď ne odkaz
Электричество Električestvo Elektřina odkaz
2021 Жди меня Ždi meňa Čekej na mě odkaz
2022 Зол Zol Sůl odkaz
Любовь Ljubov Láska odkaz

Videoklipy[editovat | editovat zdroj]

Rok Název Fonetický přepis Překlad Odkaz
2003 Сид и Нэнси Sid a Nensi odkaz
2006 Сколько? Skolko? Kolik? odkaz
Государство Gosudarstvo Země odkaz
2008 Иди в отмах Idi v otmach Jdi do pekla odkaz
2009 Вся вера и любовь этого мира Vsja vera i ljubov etogo mira Veškerá víra a láska tohoto světa odkaz
2010 Лабиринт Labirint Bludiště odkaz
2011 Не надо снов Ně nado snov Žádné sny odkaz
2012 Тень Těn Stín odkaz
Не простил Ně prostil Neodpustil odkaz
2013 На части Na časti Na části odkaz
Карусель Karusel Kolotoč odkaz
2014 Ангелы здесь Angely zděs Andělé jsou tady odkaz
Кроме любви Krome ljubvi Kromě lásky odkaz
Небо в огне Něbo v ogně Nebe v plamenech odkaz
2016 Голоса мира Golosa mira Hlasy světa odkaz
Истина Istina Pravda odkaz
2020 Не сейчас Ně sejčas Ťeď ne odkaz

DVD[editovat | editovat zdroj]

Rok Název Fonetický přepis Překlad Odkaz, poznámka
2006 Дыши Dyši Dýchej
2007 Буря Burja Bouře
2010 RECORD Мира REKO:D Mira NAHRÁVKA Světa
2014 Акустика Akustika Akustika
2015 Всегда 17 Vsegda 17 Vždy 17

Ocenění a nominace[editovat | editovat zdroj]

Rok Cena Nominace v kategorii Výsledek
2002 Бумеранг (Bumerang) Nejlepší skupina/interprtet vítězství
2005 ZD Awards (Zvuková Stopa Cena) Alternativní interpret Nominace
Бумеранг (Bumerang)[7][8] Nejlepší skupina/interprtet Vítězství
Nejlepší vydání— Свобода (svoboda) Vítězství
Nejlepší píseň— Сколько? (Kolik?) Nominace
2007 Премия Fuzz (Cena Fuzz) Nejlepší nová skupina Vítězství
RAMP (Rockové Alternativní Hudební Ocenění)[9] Skupina roku Vítězství
Album roku — Правда? (Pravda?) Vítězství
2008 Премия Fuzz Nejlepší skupina Nominace
Nejlepší album— Правда? (Pravda?) Vítězství
Nejlepší píseň — Буря (Bouře) Nominace
Степной волк (Stepní vlk) Píseň— Государство (Země) Nominace
RAMP (Rockové Alternativní Hudební Ocenění) Skupina roku Vítězství
2009 RAMP (Rockové Alternativní Hudební Ocenění) Skupina roku Nominace
Album roku — Мир (Mir) Vítězství
ZD Awards (Zvuková Stopa Cena) Alternativa Vítězství

Sestava skupiny[editovat | editovat zdroj]

Současná sestava[editovat | editovat zdroj]

Rustěm Bulatov – zpěv, klávesy (1997–dosud)

Igor Mamajev – kytara, akustická kytara, bas kytara, klávesy, vedlejší zpěv (1997–dosud)

Denis Šachanov – bicí (1997–dosud)

Jevgenij Trišin – bas kytara (2007–dosud)

Bývalí členové[editovat | editovat zdroj]

Jevgenij Ogňov – kytara (1997–1998), bas kytara (1998–2007)

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Lumen na ruské Wikipedii.

  1. Новый альбом. Всегда 17 – всегда война — Lumen. Слушать онлайн на Яндекс.Музыке. web.archive.org [online]. 2015-06-14 [cit. 2022-09-16]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 2015-06-14. 
  2. Lumen. web.archive.org [online]. 2020-07-08 [cit. 2022-09-20]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 2020-07-08. 
  3. Lumen - Культ Пустоты (2019) - альбом онлайн [online]. [cit. 2022-09-21]. Dostupné online. (rusky) 
  4. КОНЦЕРТНЫЙ АЛЬБОМ “ХХ live” | Lumen [online]. [cit. 2022-09-21]. Dostupné online. (rusky) 
  5. Шевчук и Lumen снова выступили вместе на «Нашествии». Национальная Служба Новостей - НСН [online]. [cit. 2022-09-21]. Dostupné online. (rusky) 
  6. «Люмен» перепели «Не стреляй» к 40-летию «ДДТ» (Слушать). www.intermedia.ru [online]. 2020-06-19 [cit. 2022-09-23]. Dostupné online. (rusky) 
  7. Независимая премия «Бумеранг»: ПоУфе.ru - лучший медиа-проект 2005 [online]. [cit. 2011-03-05]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 2012-06-01. 
  8. Сорокина, Елена. Премия «Бумеранг»: возвращение года [online]. [cit. 2011-03-05]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 2012-01-11. 
  9. Алексеева, Наталья. Победителями RAMP 2007 стали «Lumen» и «Animal Jazzz» [online]. [cit. 2011-03-05]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 2010-01-13. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]