Lugbarové

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Lugbarové (Lugbara people) jsou středosúdánským etnikem žijícím v Ugandě, v přilehlé oblasti Demokratické republiky Kongo a v Jižním Súdánu.[1] Používají středosúdánský, nilotský jazyk Lugbara.[2] Počet Lugbarů je odhadován na 2 200 000 osob. Přibližně polovina Lugbarů se hlásí ke katolickému křesťanství, čtvrtina se hlásí k anglikánské církvi a čtvrtina k sunnitskému islámu.[3] Statistiky se různí.

Kultura a náboženství[editovat | editovat zdroj]

Mezi Lugbary je běžná vícečetná náboženská identita, kdy kromě vyznávaného křesťanství či islámu lidé zároveň ctí náboženství předků nebo tradičně udržují některé jeho aspekty.[1] Nejvyšším Bohem je v lugbarské mytologii Adroa.[4] Adroovi jsou připisovány jak dobré, tak i zlé charakteristiky. Dobrý a zlý aspekt činí z Adroa Boha života i Boha smrti. Adroovu dobrou tvář Lugbarové nazývají onyiru a tu zlou onzi.[5] Až do roku 1930 Lugbarové obětovali Bohu Adroarovi děti.[4] Po ukončení dětských obětí se Bohu obětuje beran. Dobrý i zlý aspekt božství Adroa v některých příbězích vyznívá jakoby existovali dva bohové. Dobrý Bůh, který stvořil svět a vzdálil se, a zlý Bůh, který přebývá na zemi v podobě vysokého bílého muže, který má jen polovinu těla a skáče po jedné noze.[6] Často přebývá v řekách, většinou je neviditelný a zjevuje se lidem těsně před jejich smrtí.[6]

Kult předků a předkové hrdinové[editovat | editovat zdroj]

Poté co Adroa stvořil muže a ženu, zplodili spolu chlapce a dívku. Jména se liší podle variací mýtů v různých oblastech. Některé mýty vypovídají, že sourozenci neměli pohlavní styk, ale ženy porodily poté, co si potřely nohy kozí krví.[1] Poslední dvojice sourozenců zplodila dva předky hrdiny: Jakiho a Dribidu, kteří přišli na území, kde Lugbarové žijí, a zplodili zde mnoho synů, zakladatelů lugbarských klanů. Mezi Lugbary je stále silný kult předků, zvláštní úcta je vzdávána předkům hrdinům.[4]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. a b c HAVELKA, Ondřej. Náboženství etnika Lugbara – dobrý i zlý Bůh Adroa a kult předků [online]. Náboženský infoservis, 2023-12-28 [cit. 2023-12-29]. Dostupné online. 
  2. Lugbara language resources | Joshua Project. joshuaproject.net [online]. [cit. 2023-12-29]. Dostupné online. 
  3. Lugbara | people | Britannica. web.archive.org [online]. 2023-02-20 [cit. 2023-12-29]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 2023-02-20. 
  4. a b c MIDDLETON, John. Lugbara Religion: Ritual and Authority Among an East African People. Münster: LIT Verlag, 1999. S. 189–196. 
  5. MIDDLETON, John. Rites of Sacrifice Among the Lugbara. Systèmes de pensée en Afrique noire. 1979, roč. 79, čís. 4, s. 175–192. 
  6. a b DALFOVO, A. T. The Divinity Among the Lugbara. Journal of Religion in Africa. 1998, roč. 28, čís. 4, s. 468–493.