Lucy in the Sky with Diamonds

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Lucy in the Sky with Diamonds
Skladba od The Beatles
Z albaSgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band
Vydáno1. června 1967
Nahráno1. března 1967
Žánrpsychedelický rock experimentální rock
Délka3:28
VydavatelstvíParlophone
ProducentGeorge Martin
SkladatelLennon/McCartney
Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band chronologicky
With a Little Help from My Friends
(2)
„Lucy in the Sky with Diamonds“
(3)
Getting Better
(4)

„Lucy in the Sky with Diamonds“ je píseň, jejímž hlavním autorem je John Lennon, nicméně na desce je autorství přiznáno duu Lennon/McCartney. V roce 1967 vyšla na albu skupiny The Beatles Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band. Toto album je nejprodávanějším albem šedesátých let dvacátého století a velmi dobře se prodává dodnes.

Název byl inspirován kresbou Lennonova syna Juliana pojmenovanou „Lucka — na nebi s diamanty”. Julian tehdy chodil do mateřské školy. Krátce po vydání alba se ale objevily spekulace, že první písmena každého podstatného jména v názvu jsou jasnou zkratkou pro tehdy kapelou užívanou halucinogenní drogu LSD. Ačkoli John Lennon tyto spekulace veřejně odmítl, BBC tuto skladbu zakázala.

Paul McCartney nicméně v rozhovoru z roku 2004 přiznal, že text písně je o LSD, když prohlásil: „V písničkách jako Got to Get You Into My Life, kde jsou zřejmé narážky na drogy, tyto souvislosti věděl málokdo. Třeba Day Tripper je LSD taky inspirovaná. U Lucy in the Sky je to snad naprosto zřejmé. Jsou i další, ale přeceňovat vliv drog na tvorbu The Beatles je snadné.”[1]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Lucy in the Sky with Diamonds na anglické Wikipedii.

  1. MATUS, Victorino. The Truth Behind "LSD" [online]. The Weekly Standard, 2004-07-09 [cit. 2018-11-17]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2018-11-18. (anglicky)