Luck (hrad)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Ljubartův hrad
Účel stavby

oficiální sídlo

Základní informace
Výstavba1340
Poloha
AdresaLuck, UkrajinaUkrajina Ukrajina
Souřadnice
Map
Další informace
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Hrad v Lucku, známý tako jako Ljubartův (Lubartův) hrad nebo Horní hrad, je hrad ve městě Luck v západní části Ukrajiny na historickém území Volyně.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Současný hrad byl postraven v 1. polovině 14. století jako opevněné sídlo Gediminasova syna Ljubarta (Ljubartase, Lubarta), posledního vládce sjednoceného Haličsko-Volyňska. Při jeho stavbě byla použity části staršího hradu či hradiště. Hrad odolal několika obležením, a to vojsky Kazimíra III. Velikého (1349), Jogaily (1431) a Žygimantase Kęstutaitise (1436). Právě zde se konala v roce 1429 Lucká konference, které se zúčastnili Zikmund Lucemburský, Vasilij II., Jogailo, Vytautas a vojvoda Valašska.

Během dlouhé vlády Vytautase byl hrad Luck dále zpevněn, aby chránil před střelnými zbraněmi. Hlavní vchod, nyní zazděný, byl na západě a navazoval na mostu přes vnější příkop. Tři hlavní věže, zvané Lubart, Švitrigaila (podle litevských knížat) a Biskup, byly postaveny v průběhu 16. a 17. století.

Uvnitř hradeb dříve stála katedrála svatého Jana, knížecí palác a biskupský palác. Z těchto budov se zachoval pouze neoklasicistní biskupský palác.

Dne 2. července 1941 nacisté na hradě zavraždili 1160 Židů.[1]

Další informace[editovat | editovat zdroj]

  • Druhý městský hrad, zvaný Dolní hrad, budovaný rodem Czartoryských od 14. století, je zříceninou.
  • Hrad je nejvýraznější dominanta Lucku a je zobrazen na ukrajinské dvěstěhřivnové bankovce.

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Lubart's Castle na anglické Wikipedii.

  1. The Shoah in Ukraine: history, testimony, memorialization. Příprava vydání Ray Brandon, Wendy Lower, United States Holocaust Memorial Museum. 1st paperback edition. vyd. Bloomington Indianapolis: Indiana University Press, 2008. 378 s. Dostupné online. ISBN 978-0-253-35084-8, ISBN 978-0-253-22268-8. S. 92. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]