Loupežnická jeskyně (Křižany)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Loupežnická jeskyně (Křižany)
Vstup do Loupežnické jeskyně
Vstup do Loupežnické jeskyně
Údaje o jeskyni
StátČeskoČesko Česko
MístoKřižany, okres Liberec
Zeměpisné souřadnice
Délka22 m
Výškový profil1,5 - 2,5 m
Nadmořská výškacca 600 m n. m.
Geologievápenec
Počet vstupů1
Přístup1,5 km od žst. Křižany po zelené a žluté značce
Otevírací dobanepřístupná
Památkový statusPřírodní park Ještěd
Loupežnická jeskyně (Křižany)
Loupežnická jeskyně (Křižany)
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Loupežnická jeskyně je jednou z jeskyní a krasových dutin, které se nacházejí v prostoru bývalého Solvayova lomu na katastru obce Křižany v okrese Liberec ve stejnojmenném kraji.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Takzvaná Loupežnická jeskyně (někdy uváděná též jako Křišťálová)[1], která byla odkryta během těžby vápence na jihozápadním úbočí vrchu Lom (683[2] m n. m.), leží v nadmořské výšce cca 600 metrů na území, kterým prochází tektonická linie lužické poruchové zóny – Lužického zlomu. Třípatrový Solvayův lom u Křižan byl svého času nejrozlehlejším vápencovým lomem v oblasti Ještědského hřbetu a těžbou zde bylo odkryto nejen několik jeskyní, ale také ležatá vrása v devonských vápencích a fylitických břidlicích jako důkaz tektonického postižení této oblasti. [3]

Prostranství pod jeskyní

Bývalý lom s jeskyní se nachází na území Přírodního parku Ještěd. V červnu roku 2017 byla v prostoru Solvayova lomu vybudována žlutě značená okružní stezka s odbočkou k jeskyni a s podrobně zpracovanými informačními tabulemi.[4]

Popis lokality[editovat | editovat zdroj]

Dosud známá část jeskyně je 22 metrů dlouhá, široká 3 metry a 1,5 až 2,5 metrů vysoká.[5] Vnitřní krasová výzdoba jeskyně byla těžební činností a bezohlednými sběrači "suvenýrů" zcela zničena, pouze v koncové části jeskyně se dochovaly silné sintrové kůry, stalaktity a stalagnáty.[6] Vznik sintrových povlaků lze datovat do období tzv. mindelského glaciálu – doby ledové před 680 – 370 tisíci let. Dno jeskyně, kterou zřejmě kdysi proudil vodní tok, je pokryto asi zhruba jeden metr mocnou vrstvou hnědavých sedimentů. Nedaleko od jeskyně se nachází 6 metrů hluboký krasový komín.[5]

Kromě Loupežnické jeskyně byly těžbou vápence na vrchu Lom odkryty vchody do dalších zkrasovělých puklin a jeskyní. Některé z nich byly objeveny až mnoho desítek let po ukončení těžby, jako například jeskyně, označovaná jako 33M. Tato jeskyně, která byla objevena v roce 2003, je tvořena členitou, 23 metrů dlouhou plazivkou. I v této jeskyni se dochovaly sintrové povlaky a krápníky.[6]

Netopýři[editovat | editovat zdroj]

Vnitřní prostory jeskyně

V období zimováni byly v jeskyni nalezeny tři druhy netopýrůvrápenec malý, netopýr ušatý a netopýr černý. Avšak v době tzv. swarmingu – podzimního rojení, kdy se netopýři shromažďují kvůli páření – bylo v této lokalitě zaznamenáno celkem devět druhů netopýrů.[7] Je pravděpodobné, že netopýři obývají další dosud neodkryté vnitřní jeskynní prostory, kam pronikají skrze pukliny ve skále.

Dostupnost[editovat | editovat zdroj]

K jeskyni lze dojít od železniční stanice Křižany na trati č. 86 Liberec - Česká Lípa zprvu po zelené značce, která vede přes západní úbočí vrchu Lom do Kryštofova Údolí. Posléze od rozcestí Pod Solvayovým lomem je třeba pokračovat po žlutě značené okružní stezce.[8] Vnitřní prostory jeskyně jsou uzamčené a nejsou přístupné z důvodu ochrany zde žijících živočichů.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Turistika a výlety [online]. Křižany: "Bod z lomu" [cit. 2017-07-06]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2017-06-24. 
  2. Geoprohlížeč: Základní topografická mapa ČR 1 : 5 000 [online]. Zeměměřický úřad [cit. 2024-01-02]. Dostupné online. 
  3. CHLUPÁČ, Ivo. Křižany - lom [online]. Praha: Česká geologická služba, 1993-04-21 [cit. 2017-07-07]. Dostupné online. 
  4. Pozvání k naučným zastavením Křižany – Solvayův lom [online]. ZO ČSOP při Správě CHKO Jizerské hory [cit. 2017-07-06]. Dostupné online. 
  5. a b Loupežnická jeskyně [online]. Liberec: Základní organizace České speleologické společnosti 4-01 [cit. 2017-07-07]. Dostupné online. 
  6. a b RUBÁŠ, Dominik. Přírodní klenoty Podještědí. 1. vyd. Český Dub: s. n., 2017. 368 s. ISBN 978-80-270-2857-3. S. 285. 
  7. Solvayův lom. Ohrožení živočichové [online]. [cit. 2017-07-07]. Dostupné online. 
  8. Loupežnická jeskyně na mapy.cz

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]