Přeskočit na obsah

Louisianská státní věznice

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Louisianská státní věznice
Poloha
AdresaWest Feliciana Parish, Spojené státy americkéSpojené státy americké Spojené státy americké
Souřadnice
Louisianská státní věznice
Louisianská státní věznice
WebOficiální web
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Louisianská státní věznice (anglicky Louisiana State Penitentiary) je věznice s maximální ostrahou, nacházející se v West Feliciana Parish v americkém státě Louisiana. Leží 200 km severozápadně od New Orleans a obtéká ji řeka Mississippi. Je také známá jako Angola nebo Alcatraz Jihu. Vězeňský statek má rozlohu 73 km² a je největším zařízením tohoto typu v USA.[1] Jeho kapacita je 6300 vězňů a 1800 zaměstnanců. Je ve správě Louisiana Department of Public Safety & Corrections.

Na místě se původně nacházela plantáž Isaaca Franklina, na níž pracovali otroci z africké Angoly, což dalo místu název. Koncem devatenáctého století farma začala využívat nucené práce trestanců a v roce 1901 byla změněna na státní věznici. Stala se obávaným místem pro tvrdou práci při pěstování cukrové třtiny a pro časté výbuchy násilí.[2] Většina odsouzených má doživotní tresty.

Věznice je jediným místem ve státě Louisiana, kde se vykonává trest smrti. Popravy se v letech 1957 až 1991 konaly na elektrickém křesle zvaném Gruesome Gertie. Vězněni zde byli Leadbelly,[3] James Booker, Marlowe Parker, Carlos Marcello a Ronald Dominique. Albert Woodfox je znám tím, že v Louisianské státní věznici strávil rekordních 43 let v samovazbě.[4]

Od roku 1965 se v areálu koná rodeo Angola Prison Rodeo.[5] Návštěvníci mohou navštívit suvenýry vyrobené trestanci a navštívit muzeum. Vychází zde také vězeňský časopis The Angolite.

Natáčely se zde filmy Ples příšer, Fešák Johnny a Prohnilá země.[6] Poměry v nápravném zařízení vylíčil dokumentární film The Farm: Angola, USA. Gil Scott-Heron o tomto místě složil píseň „Angola, Louisiana“ a Ray Davies píseň „Angola (Wrong Side of the Law)“. Alan Lomax sbíral ve třicátých letech mezi trestanci lidové písně. Řádová sestra Helen Prejean napsala o svém působení ve věznici knihu Dead Man Walking, v níž odmítla trest smrti.

  1. O, Mikey OMikey. Louisiana Has The Largest Maximum Security Prison In The USA. 92.9 THE LAKE [online]. 2024-02-07 [cit. 2024-08-26]. Dostupné online. (anglicky) 
  2. Angola State Prison: A Short History | Voices Behind Bars: National Public Radio and Angola State Prison. ccnmtl.columbia.edu [online]. [cit. 2024-08-26]. Dostupné online. 
  3. Lead Belly: Legenda blues, která ovlivnila Nirvanu i Beatles | Aktuálně.cz. Aktuálně.cz - Víte, co se právě děje [online]. 2015-08-09 [cit. 2024-08-26]. Dostupné online. 
  4. BAROCHOVÁ, Anna. Věznici v Louisianě opustil muž, který strávil 43 let na samotce. iDNES.cz [online]. 2016-02-20 [cit. 2024-08-26]. Dostupné online. 
  5. URBIŠOVÁ, Julie. Lidová zábava ve vězení. ct24.ceskatelevize.cz [online]. [cit. 2024-08-26]. Dostupné online. 
  6. Filming Locations for Monster's Ball (2001), in Louisiana.. The Worldwide Guide to Movie Locations [online]. [cit. 2024-08-26]. Dostupné online. 

Externí odkazy

[editovat | editovat zdroj]