Lokači

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Lokači
Lokači – znak
znak
Lokači – vlajka
vlajka
Poloha
Souřadnice
Nadmořská výška211 m n. m.
StátUkrajinaUkrajina Ukrajina
OblastVolyňská
RajónVolodymyrský
Lokači
Lokači
Rozloha a obyvatelstvo
Počet obyvatel3 856 (2018)[1]
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Lokači (ukrajinsky Локачі, rusky ЛокачиLokači, polsky Łokacze) je sídlo městského typu ve Volyňské oblasti na Ukrajině. K roku 2011 mělo bezmála čtyři tisíce obyvatel.

Poloha[editovat | editovat zdroj]

Lokači leží na pravém, severním břehu říčky Luha-Svynoryjka, pravého přítoku Luhy v povodí Západního Bugu. Od Lucku, správního střediska oblasti, je vzdáleno přibližně 60 kilometrů západně.

Dějiny[editovat | editovat zdroj]

První písemná zmínka je z roku 1508. Až do 3. dělení Polska v roce 1795 patřilo Lokači do Belzského vojvodství v Polsko-litevské unii. Pak připadlo do ruského impéria, kde bylo součástí Volyňské gubernie. V meziválečném období bylo součástí Volyňského vojvodství v druhé Polské republice.

Na začátku druhé světové války obsadil Lokači v souladu s Ribbentropovým-Molotovovým paktem Sovětský svaz. Pod jeho držením bylo povýšeno na sídlo městského typu. Po operaci Barbarossa jej v letech 1941–1944 mělo v držení nacistické Německo. Po konci druhé světové války jej získal znovu Sovětský svaz, ve kterém se stalo součástí Ukrajinské sovětské socialistické republiky.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Lokatschi na německé Wikipedii.

  1. Ukrajinská státní statistická služba: Počet obyvatel na Ukrajině k 1. 1. 2018. Kyjev. 11. června 2018. Dostupné online. [cit. 2019-06-15]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]