Litinové dekorace z Kasli

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Práce na uměleckém odlitku ve slévárně v Kasli, asi 1912

Litinové dekorace z Kasli jsou světové proslulé sochy, sošky a dekorativní ornamenty a jiné umělecké odlitky, vyráběné od poloviny 19. století ve slévárně ve městě Kasli v Čeljabinské oblasti. Slévárna v Kasli není jedinou uměleckou slévárnou v Rusku, ale patří k nejstarším a nejproslulejším.[1][2][3]

Historie[editovat | editovat zdroj]

V roce 1747 zakoupil ruský průmyslník a podnikatel Jakov Korobkov pozemek v tehdejší vesnici Kasli v Čeljabinské oblasti, kde postavil několik továren. Místo si vybral cíleně pro jeho nerostné bohatství (blízkost kvalitní železné rudy a unikátního modelářského písku) a dostatek dřeva z rozsáhlých okolních lesů, z něhož se pálilo pro slévárny dřevěné uhlí. Město Kasli se totiž nachází na východních svazích jižního Uralu, asi 100 km jižně od Jekatěrinburgu.

Původně byla většina výroby orientována na armádní zakázky, ale zároveň tyto uralské továrny vyráběly kvalitní kuchyňské nádobí, hrnce, kotlíky, příbory apod. Když byla slévárna v roce 1751 zakoupena ruskou podnikatelskou a šlechtickou rodinou Děmidovových, byly již odlitky z Kasli známé v Evropě i v Asii. Proslavené umělecké odlitky však začali ve slévárně vyrábět později, až v devatenáctém století, nejdříve jako kopie a později i své vlastní návrhy.[4] Zasloužil se o to další majitel továrny, obchodník Lev Rastorgujev, který ji koupil za 700 tisíc rublů. Byl talentovaným manažerem a za dobu, po kterou továrnu řídil, se mu podařilo věhlas odlitků z Kasli znásobit. Od roku 1809 on a jeho následníci přivedli do továrny mnoho talentovaných sochařů, umělců a řemeslníků, mistrovsky ovládajících formování a lití. Tak se do Kasli dostali například umělci z petrohradské Akademie umění M. D. Kanajev a N. R. Bax, kteří později v továrně otevřeli uměleckou školu.

Unikátní technologie[editovat | editovat zdroj]

Odlitky z Kasli jsou charakterizovány zručností umělců, která se projevuje neobvyklou jasností a hladkostí kovového povrchu. Používaná litina vysoké kvality byla tavena na ohni z dřevěného uhlí a odlévána do nejjemnějšího písku.

Ocenění[editovat | editovat zdroj]

Slévárna v Kasli získala řadu ocenění. V roce 1860 byla oceněna zlatou medailí Svobodné ekonomické společnosti, rok poté získala stříbrnou medaili na textilní výstavě v Petrohradu. Další ceny a diplomy následovaly v rychlém sledu – zlaté a stříbrné medaile z mezinárodních výstav v Paříži (1867), Vídni (1873), Filadelfii (1876), Kodani (1888), Stockholmu (1897) a opět v Paříži (1900).

Dílo[editovat | editovat zdroj]

Původní díla[editovat | editovat zdroj]

V Kasli bylo vyrobeno mnoho význačných soch a dekorativních předmětů pro moskevské a petrohradské paláce, včetně železného nábytku pro Zimní palác či podlaha z uměleckých litinových desek v chrámu Vasila Blaženého na Rudém náměstí v Moskvě.[5] Velká sbírka, zahrnující i sofistikovaný litinový pavilon z pařížské světové výstavy roku 1900[6], je umístěna v jekatěrinburském Muzeu umění, které schraňuje také sbírku původních soch Vasilije Fjodoroviče Torokina a dalších umělců.[7] Také v Kasli existuje Muzeum železných soch. Majitelem jedné z nejkompletnějších soukromých sbírek uměleckých odlitků z Kasli je ruský miliardář, majitel novolipecké metalurgické továrny Vladimír Lysin.[8]

Reprodukce[editovat | editovat zdroj]

Mezi nejlepší příklady patří kopie významných ruských a evropských sochařů, včetně Petera Clodt von Jürgensburga a Eugena Lanceraye.

Galérie[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byly použity překlady textů z článků Kasli iron sculpture na anglické Wikipedii a Каслинское литьё na ruské Wikipedii.

  1. Umění narozené z ohně. Zveme vás na jedinečnou výstavu. ivan999.ru [online]. [cit. 2020-11-27]. Dostupné online. 
  2. Jakými lidovými řemesly jsou Uralové proslulí. Lidová řemesla jako tvůrčí potenciál národů severního Uralu. baxili.ru [online]. [cit. 2020-11-27]. Dostupné online. 
  3. WARD, Susie. 10 Důvodů K Návštěvě Jekatěrinburgu - 2020. cs.yourtripagent.com [online]. [cit. 2020-11-27]. Dostupné online. 
  4. История каслинского завода. vikasli.narod.ru [online]. [cit. 2020-11-27]. Dostupné online. 
  5. Katedrála sv. Bazila na Rudém náměstí je příběh. Dějiny přímluvové katedrály (katedrála sv. Bazila). wach.ru [online]. [cit. 2020-11-27]. Dostupné online. 
  6. The Kasli Cast Iron Pavilion. izi.TRAVEL [online]. [cit. 2023-03-13]. Dostupné online. (anglicky) 
  7. Ekaterinburg Museum of Fine Arts. izi.TRAVEL [online]. [cit. 2023-03-13]. Dostupné online. (anglicky) 
  8. Vladimir Lisin je velmi bohatý muž, který se změnil z jednoduchého zámečníka na akcionáře metalurgického giganta. Lisin Vladimir Sergeevich. gree-conditions.ru [online]. [cit. 2020-11-27]. Dostupné online. 
  9. Статуэтки # 68 Литье Каслинского завода архитектурно-художественного литья. Художественные вещи. Альбом. Касли: Каслинский завод архитектурно-художественного литья 112 стр. 2011 ISBN 5-00-001623-8

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]