Lifjell (horská oblast)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Lifjell
Pohled na jezero Sautjønn a horu Øysteinnatten od jihu (2019)
Pohled na jezero Sautjønn a horu Øysteinnatten od jihu (2019)

Geomorfologický tvarNáhorní plošina
Nejvyšší bod1291 m n. m. (Røysdalsnuten)
Rozloha55 km²

SvětadílEvropa
StátNorskoNorsko Norsko
Lifjell
Lifjell
Souřadnice
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Lifjell je horská oblast na území obcí Hjartdal, Seljord, Midt-Telemark a Notodden v kraji Telemark v jižním Norsku. Jedná se o náhorní plošinu s rozlohou asi 55 km², jejímž nejvyšším bodem je vrchol hory Røysdalsnuten, který se nachází v nadmořské výšce 1291 metrů. Severozápadně od oblasti leží hora Mælefjell (1413 m n. m.). Vegetace na plošině Lifjell je na subalpínském stupni, v nejvyšších bodech dosahuje stupně alpínského, který je kvůli nestabilní půdě téměř bez vegetace. Rostliny zde rostou rozptýleně a jednotlivě.[1] V oblasti je provozován lyžařský areál (Lifjell skisenter).

24. listopadu 1870 zde přistál francouzský vodíkový balón La Ville d'Orléans, který byl s kurýrem vyslán z obléhané Paříže za německé linie. Silný vítr jej však poslal na sever a po 14 hodinách cesty přistál právě v horách Lifjellu. Místo, kde balón ukončil svou cestu, je vyznačeno kamenem, koš balónu je umístěn ve sbírkách Norského technického muzea. Tato událost se považuje za první projev aviatiky na území Norska.

Galerie[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Lifjell (fjellområde) na norské (bokmål) Wikipedii.

  1. PHONE, Besøksadresse Kristine Bonnevies husBlindernvn 31 0371 OSLO Norge Postadresse Postboks 1066 Blindern 0316 OSLO Norge; FAX. Botanisk- og plantefysiologisk leksikon - Institutt for biovitenskap. www.mn.uio.no [online]. [cit. 2019-06-27]. Dostupné online. (norsky) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]