Přeskočit na obsah

Levoča (nádraží)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Levoča
Pohled na staniční budovu
Pohled na staniční budovu
StátSlovenskoSlovensko Slovensko
KrajPrešovský
MěstoLevoča
Souřadnice
Levoča
Levoča
Provozovatel dráhyŽSR
Trať186
Dopravní koleje5
Nástupiště4
Prodej jízdenekNe
Návazná dopravaautobus
Logo Wikimedia Commons Obrázky, zvuky či videa na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Levoča je železniční stanice na Slovensku, která se nachází na okraji stejnojmenného města v ulici Železničný riadok. Leží na trati 186 vedoucí ze Spišské Nové Vsi. Osobní doprava zde byla zastavena roku 2003, přesto je trať v mapě Železniční společnosti Slovensko nadále (2018) uváděna. Do roku 2010 sem mířily jen vlaky nákladní. Osobní vlaky nebyly pravidelné, jezdily do Levoče jen, když se konala pouť na Mariánskou horu.

Budova stanice[editovat | editovat zdroj]

Samotná budova stanice je dvojpodlažní. V přízemí se nacházely prostory spojené s vypravováním vlaků, v patře jsou bytové jednotky (jeden dvojpokojový a dva třípokojové byty). Dnes je stavba chátrá a přespávají v ní bezdomovci. V současnosti ŽSR jedná s městem Levoča ohledně využití této nemovitosti.

Nehody[editovat | editovat zdroj]

Dne 19. května 1953 při manipulaci při posunu nákladního vlaku ve stanici došlo k samočinnému pohybu některých z nákladních vozů. Stanice ve Spišské Nové Vsi však o této události informována nebyla a vypravila osobní vlak směrem do Levoči. V rychlosti 80 km/h došlo k nárazu. Na místě zemřeli 3 lidí, dalších 34 byl zraněných. Bezprostředně po incidentu byli strojvedoucí zadrženi státní bezpečností.[1]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. PALKOVÁ, Zuzana. Kapitoly z histórie železničnej stanice v Spišskej Novej Vsi. Brno, 2013 [cit. 2019-12-27]. 59 s. bakalářská. Masarykova univerzita. Vedoucí práce Jaroslav Vaculík. s. 41. Dostupné online.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]

Související články[editovat | editovat zdroj]