Lesní kostel Godula

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Lesní kostel Godula
Účel stavby
Základní informace
Zánik17-18. století
Poloha
AdresaKomorní Lhotka, ČeskoČesko Česko
PohoříSlezské Beskydy
Nadmořská výška684 m n. m.
Souřadnice
Lesní kostel Godula
Lesní kostel Godula
Další informace
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Lesní kostel Godula (také znám jako - památník vydání tolerančního patentu) je památník v místě tajných evangelických bohoslužeb, které se konaly v době protireformace a náboženské nesvobody. Památník s deskou je umístěn na jihozápadním svahu Goduly v obci Komorní Lhotka v Moravskoslezském kraji v Slezských Beskydech.[1][2]

Historie[editovat | editovat zdroj]

V roce 1654 tzv. náboženská komise na příkaz císaře Ferdinanda III. odebrala evangelíkům z Těšínského Slezska všechny kostely. Místní evangelické obyvatelstvo, pamatující ještě skončenou třicetiletou válku, nekladlo odpor. Místní evangelíci, kteří se nemohli shromažďovat v kostelech, využívali služeb kazatelů, kteří do těchto oblastí tajně přicházeli především z Horních Uher, ale také z Dolního Slezska a Polského království. Bohoslužby se konaly na odlehlých místech, hlavně v horách. Takových míst bylo mnoho a často se měnila, aby se předešlo represím. Díky ústním tradicím se dochovala vzpomínka na devět takových míst nacházejících se v horách v Slezských Beskydech. V polské části jich je šest a na české straně tři.

Památník vznikl v roce 1931 jako uctění 150. výročí významné události pro evangelíky, kterou bylo vydání Tolerančního patentu v roce 1781. Díky patentu se mohli evangelíci, do té doby pronásledovaní, svobodně hlásit ke své víře.

Dostupnost[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. SCEAV.CZ. Pomník na Goduli [online]. [cit. 2024-03-15]. Dostupné online. 
  2. MUJROZHLAS.CZ. Lesní kostel na hoře Godula u Komorní Lhotky. www.mujrozhlas.cz [online]. 2014-06-12 [cit. 2024-03-15]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]