Godula (Moravskoslezské Beskydy)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Godula

Vrchol738 m n. m.
Izolace5,5 km → Kyčera
Poloha
SvětadílEvropa
StátČeskoČesko Česko
PohoříMoravskoslezské Beskydy / Lysohorská hornatina / Ropická rozsocha
Souřadnice
Godula
Godula
Godula, Česko
PovodíStonávka / RopičankaOlšeOdra
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Godula je 738 metrů vysoký kopec v Moravskoslezských Beskydech. Leží jihovýchodně od obce Komorní Lhotka, jihozápadně od obce Smilovice a severozápadně od obce Řeka. Na západ od Goduly teče údolím na sever Ráztoka, na východě leží údolí Ropičanky. Těsně pod vrcholem se nachází Památník vzniku 1. Československé republiky a nedaleko také Horská chata Ondráš.

V době rekatolizace byl na Godule jeden z beskydských lesních kostelů, kde se scházeli protestanti, když jim byl sebrán kostel v nedalekých Gutech. Na památku setkávání byl v roce 1931 (150. výročí vydání tolerančního patentu) na Godule postaven pomník (nachází se asi 0,5 km jižně od vrcholu).

Na jihovýchodním úpatí Goduly se nalézá stejnojmenná skalní stěna.

Přístup[editovat | editovat zdroj]

  • Z Komorní Lhotky: z náměstí v centru obce vede na vrchol žlutá turistická trasa KČT (délka 3,5 km). Z obce vede na Godulu (samotný vrchol těsně míjí) také cyklotrasa 6083, která pokračuje dále přes hřeben Ropické rozsochy až do Třince-Karpentné.
  • Z Řeky: od turistického rozcestníku Řeka, střed po žluté turistické trase KČT k rozcestníku Pod Ropičkou, sedlo, poté po zelené na Ropičník a odtud opět po žluté na vrchol Goduly (délka 5 km).

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]