Léon Papin Dupont

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
(přesměrováno z Leo Dupont)
Ctihodný
Léon Dupont
Církevřímskokatolická
Provincietourská
Arcidiecézetourská
Osobní údaje
Rodné jménoNicolas Léon Papin Dupont de L'Épine
ZeměMartinikMartinik Martinik
Datum narození24. ledna 1797
Místo narozeníLe Lamentin
Datum úmrtí18. března 1876 (ve věku 79 let)
Místo úmrtíTours
Národnostfrancouzská
RodičeJean Papin du Pont de l'Épine
Philippine Gaigneron Jollimon de Marolles
ChoťCaroline d'Audiffredy (1802–1833)
PotomciMarie-Caroline-Henriette (1832–1834)
Svatořečení
Začátek procesu1891
Svátek1. prosince (připomínka)
Uctíván církvemiřímskokatolická církev a církve v jejím společenství
Titul svatéholaik
multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Ctihodný Nicolas Léon Papin Dupont de l'Épine (24. ledna 1797, Le Lamentin, Martinik18. března 1876, Tours) byl francouzský laik, horlivý katolík, který působil především v Toursu. Je nazýván "svatý muž z Toursu" nebo také "apoštol Svaté Tváře", protože byl velkým propagátorem úcty ke Svaté Tváři. Byl také velkým ctitelem sv. Martina a inicioval obnovu baziliky, kde byl tento světec pohřben.

Stručný životopis[editovat | editovat zdroj]

Pocházel ze šlechtické rodiny markýzů Papin Dupont de L'Épine původem z Bretaně, v mateřské linii byl dokonce přibuzný s císařovnou Josefínou ale celý život se nechával oslovovat pouze jako pan Dupont. Rodina žila na Martiniku, Léon se po studiích ve Francii oženil v roce 1827. Jeho žena ovšem již v roce 1833, krátce po porodu jediné dcerky zemřela, a Léon se - poté, co zemřela i dcera - přestěhoval do francouzského Toursu.

Úcta ke svaté Tváři[editovat | editovat zdroj]

V Toursou začíná žít svatým životem, setkává se se sv. Jeanne Jugan a podporuje její Malé sestry chudých. Pod vlivem karmelitky Marie od svatého Petra a Svaté Rodiny začíná šířit úctu ke Svaté Tváři. Dvě kopie Veroničiny roušky uložené ve vatikánské bazilice dostal v roce 1851: jedna byla určená pro noční adorace před Nejsv. svátostí (které propagoval a podporoval), druhou umístil ve svém salónu a dal k ní olejovou lampu jako věčné světlo. Krátce poté, olej začal uzdravovat nemocné, a Dupontův vliv zesílil. Následně, po jeho smrti, v roce 1884, založil tourský arcibiskup Charles Théodore Colet v Tours bratrstvo Svaté Tváře, o rok později jej papež Lev XIII. povýšil na arcibratrstvo. Jeho členy byly napčř. všichni členové rodiny Martinových, včetně sv. Terezie z Lisieux, jejíž řeholní jméno bylo Terezie od Dítěte Ježíše a svaté Tváře.

Úcta ke sv. Martinovi z Tours[editovat | editovat zdroj]

Úcta k tourskému biskupovi sv. Martinovi pro Duponta znamenala především podnět k charitativní činnosti. CHtěl však také obnovit světcovu baziliku nad jeho hrobem, protože v jeho době neexistovala, byla zbourána během francouzské revoluce. Dne 14. prosince 1860 jím organizované vykopávky zaznamenaly objev ostatků sv. Martina, nová bazilika svatého Martina byla dokončena až v roce 1902.

Smrt, úcta, beatifikační proces[editovat | editovat zdroj]

Léon Dupont zemřel v Tours dne 18. března 1876. Po jeho smrti zakoupila jeho dům arcidiecéze a zřídila v něm Oratoř svaté Tváře, která je i sídlem arcibratrstva, dnes v péči dominikánů. Kauza Dupontovy beatifikace započala roku 1891 a roku 1939 byla předána do Říma Svatému stolci. Papež Jan Pavel II. jej podepsáním dekretu o jeho heroických ctnostech prohlásil za ctihodného dne 21. března 1983.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]


Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]

Související články[editovat | editovat zdroj]

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • Odile Métais-Thoreau, Un simple laïc: Léon Papin-Dupont, "Le Saint homme de Tours", 1797-1876, Cholet: Editions Hérault, 1993. ISBN 978-2-7407-0065-5
  • Scallan, Dorothy (1990). The Holy Man of Tours. ISBN 0-89555-390-2.
  • Janvier, Pierre Désiré (2008). The Life of Leon Papin-Dupont: the Holy Man of Tours. Kessinger Publishing. ISBN 978-1-4365-4333-0.