Lednický ostrov

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Lednický ostrov
Pozůstatky kostela na ostrově
Pozůstatky kostela na ostrově
Lednický ostrov
Lednický ostrov
StátPolskoPolsko Polsko
Topografie
Zeměpisné souřadnice
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Lednický ostrov (polsky Ostrów Lednicki) je název ostrova na jezeře Lednica ve Velkopolském vojvodství v Polsku. Název zároveň označuje raně středověké archeologické lokality, která se nachází na stejnojmenném ostrově. Dle některých pramenů se zde měl konat akt svěcení Polska.

Historická význam[editovat | editovat zdroj]

Pozůstatky paláce s kaplí v popředí.
Pozůstatky paláce.

Jde o jedno z nejdůležitějších míst v dějinách Polska. Za panování Měška I. a Boleslava Chrabrého se zde nacházelo jedno z hlavních obranných a administrativních středisek Polska. Ostrov ležel blízko důležitého strategicko-obchodního pozemního a vodního koridoru mezi městy Poznaň a Hnězdno v centru území kmene Polanů. Zachovaly se zde pozůstatky hradiště a nejstarší předrománské architektury v Polsku. Jedná se o sakrální palácovou stavbu s nádržemi určenými ke křtění a samostatně stojící hřbitovní kostel s hroby v lodi a přístavcích. Oba objekty byly postaveny v době panování Měška I. (před rokem 966).

Na jižní straně ostrova se nacházelo hradiště. Obklopoval ho dřevozemní val s délkou přibližně 500 m. Jeho současná maximální výška dosahuje 8 m, ale dříve mohl dosahovat až 12 m. Na budovu bylo využito dřevo z povrchu přibližně 800 hektarového lesa. Výrazný překop v severní části valu označuje místo dávné vstupní brány ze strany podhradí. Uvnitř hradiště se nacházejí pozůstatky dvou budov. Paláce s kaplí (jižně) a hřbitovního kostela (severně). Palác a k němu z východní strany přináležející kaple s průměrem 11,5 m byly vybudovány ve stejnou dobu, kolem let 963966, z místního skalního materiálu štípaného na ploché ploténky a spojovaného sádrou.

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Ostrów Lednicki na slovenské Wikipedii.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]