Larks' Tongues in Aspic

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Larks' Tongues in Aspic
InterpretKing Crimson
Druh albaStudiové album
Vydáno23. března 1973
Nahránoleden–únor 1973, Command Studios, Londýn
Žánryprogresivní rock, experimentální rock, hard rock
Délka46:37
Jazykangličtina
VydavatelstvíIsland Records
ProducentKing Crimson
Profesionální kritika
King Crimson chronologicky
Earthbound
(1972)
Larks' Tongues in Aspic
(1973)
Starless and Bible Black
(1974)
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Larks' Tongues in Aspic je páté studiové album britské rockové skupiny King Crimson. Vydáno bylo v březnu 1973 (viz 1973 v hudbě) a v britském žebříčku se umístilo nejlépe na 20. místě.

Popis alba a jeho historie[editovat | editovat zdroj]

Po koncertech na jaře 1972 se Robert Fripp rozhodl skupinu zcela přetransformovat. Proto kapelu opustili stávající hráči a osamocený Fripp začal postupně přibírat další hudebníky. Přišel zpívající baskytarista John Wetton, kterého Fripp oslovil již dříve, ex-Yes bubeník Bill Bruford, perkusionista Jamie Muir a také houslista David Cross. Posledním členem skupiny se stal textař Richard Palmer-James. Tato sestava začala v průběhu roku 1972 vytvářet zcela nový materiál a v říjnu téhož roku začala koncertovat.

Album Larks' Tongues in Aspic skupina nahrála v lednu a únoru 1973, v době jeho vydání v březnu téhož roku již v King Crimson nebyl Jamie Muir, který se k odchodu rozhodl po nehodě v klubu Marquee, kdy mu v průběhu koncertu spadl na nohu gong (jednalo se o oficiální zprávu, skutečný důvodem byl klášterní život, k němuž se Muir rozhodl). Zvuk kapely již nebyl tak ovlivněn jazzem, jako na předchozích dvou albech, hudebníci především na instrumentálních skladbách mnohem více experimentovali a improvizovali a „sound“ se přesunul k hard rockovému, často až s heavy metalovými riffy. Nově se v rukou hudebníků objevily housle a nejrozmanitější perkuse, jako např. africká mbira či obyčejný plech.

Desku otevírá dlouhá experimentální instrumentální skladba „Larks' Tongues in Aspic, Part One“. Po ní následují tři zpívané skladby „Book of Saturday“, „Exiles“ a „Easy Money“. Mellotronový úvod „Exiles“ pochází z instrumentálky „Mantra“, kterou King Crimson hráli v roce 1969. Na koncertech v roce 1972 toto intro hrál Robert Fripp na kytaru. Album uzavírají dvě více než sedmiminutové instrumentální skladby „The Talking Drum“ a „Larks' Tongues in Aspic, Part Two“.

Seznam skladeb[editovat | editovat zdroj]

Strana 1
Pořadí NázevAutor Délka
1. Larks' Tongues in Aspic, Part One  Cross, Fripp, Wetton, Bruford, Muir 13:26
2. Book of Saturday  Fripp, Wetton, Palmer-James 2:49
3. Exiles  Cross, Fripp, Palmer-James 7:40
Strana 2
Pořadí NázevAutor Délka
1. Easy Money  Fripp, Wetton, Palmer-James 7:54
2. The Talking Drum  Cross, Fripp, Wetton, Bruford, Muir 7:26
3. Larks' Tongues in Aspic, Part Two  Fripp 7:12
Celková délka:
46:37

Obsazení[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Larks' Tongues in Aspic na anglické Wikipedii.