Lávka Roztyly – Chodovec

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Lávka Roztyly – Chodovec
Pohled na most z Roztyl, 2012
Pohled na most z Roztyl, 2012
Základní údaje
KontinentEvropa
StátČeskoČesko Česko
KrajHlavní město Praha
MěstoPraha
Číslo mostuMOL-Lávka Chodov
Dopravachodci, cyklisti
PřesDálnice D1
SprávceAgip a MOL
ArchitektJaroslav Korbelář
Otevřen1995
Souřadnice
Parametry
Délka185,4 m
Pilíře4
Mapa
Map
Další data
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Lávka Roztyly – Chodovec je ocelová lávka pro pěší a cyklisty spojující oblast Roztyl a Chodovce na Jižním Městě v Praze 11. Překonává nultý kilometr dálnice D1 (která v tomto místě má devět pruhů), benzínovou pumpu a dvouproudou přípojku na D1. Celkem 185,4 metrů[1] dlouhý most tvoří symbolickou bránu do hlavního města. Byl postaven v roce 1995 dle návrhu Jaroslava Korbeláře z firmy Pontex.[2] Lávku vlastní a provozuje provozovatel čerpací stanice pod lávkou, původně skupina Agip, v roce 2015 přešly tyto aktivity na skupinu MOL.

Lávka získala titul „Mostní dílo roku 1995“ na druhém ročníku mezinárodní vědecké konference Mosty v Brně.

Popis[editovat | editovat zdroj]

Záměrně byla zvolena atraktivní nosná konstrukce ze dvou převýšených parabolických oblouků s mezilehle zavěšeným trámem mostovky nad tělesem dálnice. Spojitý ocelový plnostěnný trám o deseti polích má celkovou délku 185,4 metru, dálnici překračuje největším polem o rozpětí trámu 49,46 metru, toto pole je zavěšeno na dvou plnostěnných obloucích. Trám s ocelovou ortotropní mostovkou má výšku 0,65 m a šířku 1,5 m. Běžnými podporami trámu jsou kyvné stojky z ocelových trubek. Rozpětí dvoukloubového oblouku je 58,4 metru a vzepětí 25,9 metru.[2]

Bezbariérově spojuje ulice Koštířova a Türkova, most je přístupný také schodišti od benzínové pumpy, kde se nachází také Památník obětem dopravních nehod, a od parkoviště ležícího severovýchodně od D1.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. VEIT-EGERER, Robert. Lávka pro pěší – Praha Chodov – kontrola účinných sil v táhlech a provozního stavu mostovky metodou BRIMOS. ResearchGate [online]. [cit. 2019-06-07]. Dostupné online. (anglicky) 
  2. a b Praha – Chodov – pěší přechod. Encyklopedie mostů [online]. [cit. 2019-06-07]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 2020-07-01. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]