Přeskočit na obsah

Kriva Reka

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Kriva Reka
Základní informace
Délka toku75 km
Plocha povodí1002 km²
SvětadílEvropa
Pramen
Ústí
Protéká
Severní MakedonieSeverní Makedonie Severní Makedonie
ŘeckoŘecko Řecko
Úmoří, povodí
Atlantský oceán, Středozemní moře, Egejské moře, Povodí Vardaru (Severní Makedonie 62,83%, Srbsko 25,22%, Řecko 11,94%)[1]
Geodata
OpenStreetMapOSM, WMF
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Kriva Reka je jednou z pěti řek, které odvodňují severovýchodní oblast Severní Makedonie. Řeka je dlouhá přibližně 75 km a její povodí je 1002 km². Je to největší přítok řeky Pčinja.

Průběh toku[editovat | editovat zdroj]

Řeka pramení přibližně 2 km severo-severně od vrcholu hory Tsarev vrv (2085 m n. m.) v pohoří Osogovo ve východní části Severní Makedonie. Pramen se nachází v nadmořské výšce asi 1930 m. Nedaleko obce Klečevce se Kriva Reka ve výšce 294 m n. m. vlévá do řeky Pčinja.

Kriva Reka protékající městem Kriva Palanka

Kriva Reka protéká několika soutěskami (Židilovsko-Palanečka, Psachka, Markova, Vakufska Klisura), které se střídají s erozními expanzemi (Uzemsko, Trnovechko, Sredorečko) a údolími (Slaviška, Kumanovska). Až k obci Opila tvoří údolí řeky převážně krystalické horniny (rula, slída, chlorit, muskovitová břidlice). Dále po proudu k obci Beljakovce se skládá z třetihorních vulkanitů: andezity, ignimbrity, tufy, brekcie atd. Od obce Beljakovce až po ústí do řeky Pčinja tvoří údolí řeky eocénní (mořské) sedimenty: pískovce a vápence.

Sídla podél řeky[editovat | editovat zdroj]

Na svém toku řeka postupně protéká těmito obcemi: Kostur, Uzem, Židilovo, Trnovo, Kriva Palanka, Konopica, Psača, Odren, Krilatica, Ketenovo, Kuklica, Beljakovce, Dovezence a Klečevce.

Reference[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]