Kostelní Bříza (tvrz)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Kostelní Bříza
Pohled od hřbitovní zdi
Pohled od hřbitovní zdi
Základní informace
Výstavba14. století
Zánik15. století
Poloha
AdresaKostelní Bříza, Březová, ČeskoČesko Česko
Souřadnice
Kostelní Bříza
Kostelní Bříza
Další informace
Rejstříkové číslo památky45684/4-622 (PkMISSezObrWD)
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Kostelní Bříza je zaniklá tvrz ve stejnojmenné vesniciBřezovéokrese Sokolov. Stávala ve čtrnáctém a patnáctém století severovýchodně od kostela svatého Petra a Pavla a dochovalo se po ní tvrziště, které je chráněno jako kulturní památka ČR.[1]

Historie[editovat | editovat zdroj]

Písemné prameny o nejstarším panském sídle v Kostelní Bříze se nedochovaly. Jeho existenci dokládá pouze přídomek na Pirku používaný Osvaldem Planknárem roku 1444 a tvrziště, na kterém byly nalezeny zlomky keramiky ze čtrnáctého a patnáctého století.[2] Samotná vesnice patřila ve čtrnáctém století k leuchtenberským lénům a ve druhé polovině čtrnáctého století byla rozdělena na dvě části, z nichž jedna tvořila část plikenštejnského panství. Tvrz vznikla nejspíše koncem čtrnáctého století. Později se majiteli vesnice stali Štampachové ze Štampachu, v jejichž majetku se připomíná vesnice v roce 1479.

Stavební podoba[editovat | editovat zdroj]

Z tvrze se dochovalo oválné tvrziště o rozměrech 18 × 14 metrů, které převyšuje okolní terén asi o 1,5 metru. Jediným pozůstatkem opevnění je náznak příkopu na severní straně, zatímco východní strana byla poničena výstavbou hřbitovní zdi.[2]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Ústřední seznam kulturních památek České republiky [online]. Praha: Národní památkový ústav [cit. 2017-04-03]. Identifikátor záznamu 158141 : Tvrz – tvrziště, archeologické stopy. Památkový katalog. Hledat dokumenty v Metainformačním systému NPÚ [1]. 
  2. a b ÚLOVEC, Jiří. Ohrožené hrady, zámky a tvrze Čech. A–M. Svazek 1. Praha: Libri, 2003. 504 s. ISBN 80-7277-099-3. Kapitola Kostelní Bříza, s. 332–342. 

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • Hrady, zámky a tvrze v Čechách, na Moravě a ve Slezsku. Západní Čechy. Příprava vydání Miloslav Bělohlávek. Svazek IV. Praha: Nakladatelství Svoboda, 1985. 528 s. Kapitola Kostelní Bříza – tvrz, s. 157. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]