Kostel svatého Vavřince (Klení)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Kostel svatého Vavřince
Pohled na kostel z jihozápadu zachycující východní část lodi, presbytář a věž
Pohled na kostel z jihozápadu zachycující východní část lodi, presbytář a věž
Místo
StátČeskoČesko Česko
KrajJihočeský
OkresČeský Krumlov
ObecKlení
Souřadnice
Základní informace
Církevřímskokatolická
Provinciečeská
Diecézečeskobudějovická
Užíváníod 60. let církví pastoračně nevyužíván
Zasvěcenísvatý Vavřinec
Architektonický popis
Stavební slohbaroko
Specifikace
Stavební materiálzděný
Další informace
Kód památky27100/3-1200 (PkMISSezObrWD)
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Římskokatolický kostel svatého Vavřince v Klení je nevelkou raně gotickou, barokně přestavěnou sakrální stavbou. Od roku 1963 je kostel chráněn jako kulturní památka.[1]

Historie[editovat | editovat zdroj]

Současná stavba pochází již z období rané gotiky. Roku 1352 je připomínán jako farní. Patrně po husitských válkách fara zanikla a kostel se stal filiálním k Soběnovu. V barokním období (v poslední čtvrtině 17. či na počátku 18. století) proběhla výrazná barokní přestavba. Od roku 1786 je opět jako filiální spravován z Benešova nad Černou.[2] V období socialismu byla stavba nevyužívaná a progresivně chátrala. Po roce 1989 byla provedena oprava střechy, ale stav kostela je stále značně neuspokojivý.

Chátrání během socialismu a následná obnova[editovat | editovat zdroj]

Od 60. let 20. století kostel církev nevyužívala a ten postupně chátral. Započetí oprav na kostele inicioval první Spolek na záchranu kostela v roce 1994, kdy došlo ke statickému zajištění barokní klenby lodi kostela a novému zastřešení s šindelovou krytinou. V roce 1997 pak byla nově zastřešena i věž – nová konstrukce báně s měděnou krytinou. Opravy byly financovány převážně ze státních prostředků. Církev tehdy chtěla kostel převést bezúplatně do vlastnictví obce, ta ale o něj neměla zájem.

Dne 6.3.2013 byla uzavřena s Farností Benešov nad Černou Smlouva o výpůjčce s novým „Spolkem pro záchranu budovy kostela v Klení“[3] na dobu 10 let. Tento se v současnosti o kostel stará, provádí údržbu přilehlého hřbitova a jeho okolí. Zajišťuje projekty na opravy a jejich finanční spoluúčast. Spolek plánuje v budoucnu kostel využít pro veřejnost jako společenský prostor, příkladně pro pořádání přednášek, koncertů, výstavních expozic apod.[4] Především jej ale chce zachovat pro příští generace. V roce 2016 byl přilehlý hřbitov spolu s ohradní zdí rovněž zapsán na seznam kulturních památek.                          

Popis[editovat | editovat zdroj]

Orientovaný neveliký kostel stojí na vyvýšeném stanovišti uprostřed bývalého hřbitova jižně od centra obce. Skládá se z obdélné lodi zaklenuté barokní cihelnou valenou klenbou s trojúhelnými výsečemi, obdobně zaklenutého, nepatrně užšího presbytáře a v ose stavby z východu připojené věže, v níž je umístěna sakristie. Interiér i exteriér kostela se nachází ve špatném technickém stavu. Mobiliář je zcela zničen.

V zadní části lodi je dochována barokní cihelná kruchta nesená dvojicí zděných pilířků. Loď i presbytář je z jihu osvětlen nevelikými, barokně upravenými okny. Na jižní a západní straně lodi jsou dochovány dva gotické portálky. Barokní architektonické tvarosloví kostela je relativně jednoduché, ale přitom až překvapivě kvalitně dimenzované, prozrazující ruku kvalitního a zkušeného architekta. Nedochovaný mobiliář byl taktéž barokní.[2]

Fotogalerie[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Ústřední seznam kulturních památek České republiky [online]. Praha: Národní památkový ústav [cit. 2019-06-14]. Identifikátor záznamu 138324 : Kostel sv. Vavřince. Památkový katalog. Hledat dokumenty v Metainformačním systému NPÚ [1]. 
  2. a b Cechner, A.: Soupis památek uměleckých a historických v politickém okrese kaplickém, Praha 1920, s. 103–105.
  3. Kostel svatého Vavřince v databázi Poškozené a zničené kostely, kaple a synagogy v České republice
  4. Vzácný kostel v Klení měl spadnout. Teď ho zachraňují dobrovolníci. iDNES.cz [online]. 2017-09-09 [cit. 2019-06-11]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]

  • http://kostelkleni.cz – Webové stránky kostela svatého Vavřince a Spolku pro záchranu budovy kostela v Klení