Kostel Panny Marie a Růženy Limské

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Kostel Panny Marie a Růženy Limské
Místo
StátSpojené královstvíSpojené království Spojené království
ObecWeoley Castle
Souřadnice
Základní informace
Církevřímskokatolická církev
ZasvěceníPanna Maria a Růžena Limská
Architektonický popis
ArchitektAdrian Gilbert Scott
Výstavba1961
Další informace
Oficiální webOficiální web
Kód památky1414096
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Kostel Panny Marie a Růženy Limské, anglicky Church of Our Lady and St Rose of Lima, je katolický farní kostel ve Weoley Castle v arcidiecézi Birmingham.[1]

Farnost byla založena počátkem třicátých let 20. století. Základní kámen farního centra byl položen v roce 1933, v blízkosti místa současného kostela. Bohoslužby se konaly zde, dokud nebyla v roce 1936 postavena škola. Základní kámen kostela byl položen dne 18. července 1959. Budovu se sedadly pro 500 lidí navrhl Adrian Gilbert Scott a náklady na výstavbu byly 75 000 liber.[2] Kostel byl vysvěcen v roce 1961 arcibiskupem Francisem Grimshawem.

Hlavní oltář byl postaven z modrého hortonského kamene z Banbury s šedým mramorovým vrcholem a soklem. Dřevěná scéna na retabulu byla vytesána Ferdinandem Stuflesserem z Ortisei v Bolzanu.

V únoru 2013 byla budova posouzena památkáři podle zákona o územním plánování z roku 1990, ale nesplňovala kritéria pro zařazení do seznamu památek.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Church of Our Lady and St Rose of Lima, Weoley Castle na anglické Wikipedii.

  1. Our Lady and St Rose of Lima, Weoley Castle, birminghamdiocese.org.uk. www.birminghamdiocese.org.uk [online]. [cit. 2017-12-13]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2016-05-12. 
  2. Nikolaus Pevsner, The Buildings of England: Warwickshire, Penguin Books, 1966, s. 209

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]