Kostel Panny Marie Prostřednice všech milostí (Paříž)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Kostel Panny Marie Prostřednice všech milostí
Místo
StátFrancieFrancie Francie
RegionÎle-de-France
DepartmentPaříž
ObecPaříž
Souřadnice
Map
Základní informace
CírkevŘímskokatolická církev
DiecézeArcidiecéze pařížská
ZasvěceníPanna Maria
Architektonický popis
Výstavba1950-1954
Další informace
Adresa48, boulevard Sérurier, 75019 Paris
UliceBoulevard Sérurier
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Kostel Panny Marie Prostřednice všech milostí (fr. église de Marie-Médiatrice-de-Toutes-les-Grâces) též kostel Panny Marie z Fátimy (église Notre-Dame de Fatima) je katolický farní kostel v 19. obvodu v Paříži na Boulevardu Sérurier postavený v letech 1950-1954. V současnosti ho využívá portugalská komunita v Paříži, která změnila patrocinium podle zjevení Panny Marie ve Fátimě.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Kardinál a pařížský arcibiskup Emmanuel Suhard (1874-1949) zamýšlel tuto stavbu jako výraz díků za to, že Paříž byla ušetřena masivního bombardování během druhé světové války. Stavby se ale nedožil. Základní kámen byl položen až roku 1950. Kostel byl postaven na kraji města v letech 1950-1954 podle plánů architekta Henriho Vidala. Protože z plánované výstavby obytných domů kolem kostela sešlo, zůstala stavba stát osamocená mimo běžnou zástavbu a v roce 1970 byl kostel z důvodu nevyužívání uzavřen. V 80. letech se uvažovalo o jeho zboření, aby uvolnil místo pro rozšíření sousedící nemocnice Roberta Debrého. Nakonec byl ale zachován pro duchovní správu nemocnice. 13. května 1988 byl kostel předán portugalské komunitě a přejmenován na Notre-Dame-de-Fatima.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Église de Marie-Médiatrice-de-Toutes-les-Grâces na francouzské Wikipedii.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]