Kostel svatého Václava (Hrbokov)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Kostel svatého Václava
Místo
StátČeskoČesko Česko
Souřadnice
Map
Základní informace
Církevkatolická církev
Zasvěcenísvatý Václav
Další informace
AdresaHrbokov, ČeskoČesko Česko
Kód památky105176 (PkMISSezObrWD)
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Kostel svatého Václava v Hrbokově je původně gotický, jednolodní kostel s barokními a empírovými prvky. Leží v obci Hrbokov na Chrudimsku. Zajímavý je svou freskovou výzdobou od malíře Vojmíra Vokolka. Kostel je zasvěcen svatému Václavu a koluje o něm mnoho pověstí a legend.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Podle staré pověsti byl kostel založen během křižáckých výprav do Svaté země konce 12. století. První písemné záznamy jsou z let 1349-1351. V této době stála v Hrbokově fara. V letech 1501 a 1540 byly pro kostel ulity první známé zvony. Zůstaly zde až do konce 18. století, kdy byly převezeny do nového kostela ve Vápeném podole. Tam sloužily až do let 1918 a 1941, kdy byly zabaveny pro válečné účely. V roce 1608 byl Hrbokov společně s obcí Stolany prodán k heřmanoměstskému panství. Třicetiletá válka (1618-1648) byla pro osadu i kostel katastrofou. Po válce byly ve vsi pouze dvě usedlosti a kostel zůstal bez bohoslužebného vybavení. V průběhu 17. století zanikla hrbokovská fara a kostel se stal filiálním kostela sv. Bartoloměje v Heřmanově Městci. Koncem 18. století byl postaven kostel ve Vápenném Podole a v roce 1785 sem byl kostel zahrnut do obvodu.

Původní kostel byl dřevěný, ale později se přestavěl na kamenný. Ve zprávách z 18. a začátku 19. století se o něm mluví jako o prastarém, ale bez bližšího popisu jeho stavby. V letech 1841-1846 byl starý kostel částečně zbourán a na jeho místě byl postaven kostel nový stavitelem Antonínem Wamberou z Heřmanova Městce. Stavební náklady činil 2 900 zlatých (tj. asi 58 tisíc předválečných Kč). V roce 1855 byl posvěcen nový zvon a oltářní obraz sv. Václava. V letech 1869-1874 byl kostel opravován a byla mu v západním průčelí přistavena věž. I přesto kostel chátrá a v roce 1920 musel být kostel zbourán a na jeho základech byl postaven nový kostel ve stejném slohu i rozměrech. Stavitelem byl Karel Netušil z Heřmanova Městce. V roce 1927 byly již po třetí pořízeny dva nové zvony, sv. Václav a sv. Marie, které však byly za druhé světové války zabaveny a odvezeny.

V sedmdesátých letech 20. století byly veškeré prostory kostela vyzdobeny mysticko-náboženskými freskami moderního charakteru od akademického malíře Vojmíra Vokolka.

Pověst[editovat | editovat zdroj]

Pověst o Hrbokovském kostelu je zapsána německy v pamětní knize Memoralienbuch der Lokalie Podoll, která byla od roku 1836 vedena na faře ve Vápenném Podole. Pověst vypráví, že byl kostel založen jistým knížetem Hrboslavem, rytířem z bojanova, nad hrobem jeho bratra Václava. Ten byl obžalovám svým strýcem, rytířem Rozpukem, který se chtěl zmocnit Bojanova, že se dopustil vraždy na svém, v Palestině se nalézajícím bratru Hrboslavovi. Byl předvlám před tajný soud do Pekliny a tam odsouzen k smrti. Jeho tělesné pozůstatky byly podle pověsti pohřbeny strážcem jeho hradu na místě, kde dnes stojí hrbokovský kostel.

Když se Hrboslav vrátil z Palestiny a byl seznámen se smutným koncem bratra Václava, zabil na hradě svého strýce Rozpuka, ujal se svého dědictví a nad hrobem bratra Václava vystavěl k jeho poctě kostel. kolo kostela byla postavena nová stavení a vesnice byla na Hrboslavovu památku nazvána Hrbokov.

Reference[editovat | editovat zdroj]


Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]