Falcká koruna

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
(přesměrováno z Koruna princezny Blanky)
Falcká koruna

Falcká koruna neboli Česká koruna je gotická ženská koruna z majetku rodu Wittelsbachů, nyní uložená v pokladnici Residenzmuseum v Mnichově. Původně nejspíš jde o svatební korunu Anny České, nejstarší dcery Karla IV., odtud název Česká. Později si ji Blanka Anglická přinesla jako věno do Falce, odtud název Falcká.

Popis[editovat | editovat zdroj]

Zlatou korunu tvoří úzká čelenka posázená perlami a drahými kameny, z níž v pravidelných rozestupech míří nahoru 12 štíhlých výběžků (střídavě šest menších a šest větších). Menší jsou ve tvaru lilií, větší ve tvaru zdobného kříže, a jsou také posázeny perlami a drahými kameny, konkrétně zde jsou safíry, rubíny, smaragdy a diamanty. Celkově jsou výběžky koruny ve srovnání s čelenkou nápadně vysoké. Ze stylistických důvodů lze korunu datovat mezi roky 1370 a 1380. Vyrobena byla buď ve Francii nebo zlatníkem ovlivněným Francií.

Dějiny[editovat | editovat zdroj]

Anna Česká a její manžel Richard II.
Kurfiřt Ludvík III. se svými dvěma manželkami. Uprostřed s korunou Blanka Anglická.

Má se za to, že jde o svatební korunu královny Anny České, nejstarší dcery Karla IV., která se v roce 1382 se provdala za anglického krále Richarda II. Ten byl v roce 1399 násilně sesazen svým nástupcem Jindřichem IV. U příležitosti změny dynastie byl sepsán seznam královských pokladů, v němž je tato koruna zaznamenána a popsána.

Jindřichova dcera Blanka Anglická se v roce 1402 provdala za falckého následníka trůnu a později kurfiřta Ludvíka III., syna německého krále Ruprechta III. Blanka si ze své vlasti přivezla jako věno tuto korunu (někdy nazývanou po ní jako Koruna princezny Blanky). Zesnula v roce 1409, ještě než se její manžel dostal k moci, a její jediný syn Ruprecht také zemřel mladý.

Koruna se tak dostala do pokladu Wittelsbachů v Heidelbergu a od té doby se nazývá Falcká. Po sjednocení Bavorska a Falce za kurfiřta Karla Theodora byla koruna v roce 1782 spolu s dalšími cennostmi převezena z Heidelbergu do pokladnice mnichovské rezidence, kde se nachází dodnes.

Protože diktátor Oliver Cromwell v polovině 17. století nechal anglické královské klenoty roztavit, je tato památka také nejstarší existující anglickou korunou.

Dochoval se obraz královny Anny České s korunou připomínající Falckou korunu. Podobně existuje vyobrazení Blanky Anglické, na kterém má podobnou korunu s nápadně vysokými výstupky.

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Pfälzische Krone na německé Wikipedii.

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • František Šmahel: Häresie und vorzeitige Reformation im Spätmittelalter (= Schriften des Historischen Kollegs München. Band 39). Oldenbourg Verlag, 1998, ISBN 3486562592, S. 105–106 (Digitalscan).
  • Percy Ernst Schramm: Herrschaftszeichen und Staatssymbolik. Teil 3 (= Schriften der Monumenta Germaniae Historica. Band 13). 1956, S. 114 und 991 (Ausschnittscans).
  • Ulla Deibel: Eine pfälzische Krone in der Münchener Schatzkammer. Speyer 1928.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]