Konzervatoř Duncan centre

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Konzervatoř Duncan centre
Chybí zde svobodný obrázek
Informace
Právní formapříspěvková organizace
ZřizovatelPraha
Datum založení13. června 1996 a 1. září 1992
Poloha
AdresaBranická 145/41, Praha, 147 00, Česko
Identifikátory
IČO49626655 (VR)
REDIZO600005062
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Konzervatoř Duncan centre je veřejná taneční konzervatoř se zaměřením na současný tanec. Škola byla založena v roce 1992, nachází se v Praze v Braníku (Branická 41) a současně má budovu i v Karlíně. Šestileté studium připravuje studenty na roli tanečního interpreta, choreografa či tanečního pedagoga. Po zakončení studia získají titul diplomovaný specialista. Konzervatoř je pojmenovaná po americké taneční reformátorce Isadoře Duncan.

Činnost[editovat | editovat zdroj]

Hlavním předmětem je taneční tvorba, v níž se studenti zaměřují na vytváření vlastních choreografií, se kterými následně vystupují dvakrát do roka na klauzurních zkouškách. Zkoušky se skládají v prvním ročníku z Duncan taneční techniky, lidového tance, dramatu a tvorby. Ve druhém ročníku se k těmto předmětům přidává ještě současná taneční technika. Od třetího ročníku se zkoušky skládají z Duncan taneční techniky, moderní taneční techniky, současné taneční techniky, klasické taneční techniky a tvorby.

Mimo tyto předměty se zde vyučuje také bojové umění, improvizace, pilates, jóga, úvod do klasické taneční techniky, bicí, klavír, tanečně rytmické vztahy, zpěv a také teoretické předměty.

Studenti studují dva jazyky - angličtinu a francouzštinu, dále český jazyk a literaturu, dějepis, dějiny tance a divadla, dějiny výtvarného umění, dějiny hudby, anatomie a další teoretické předměty. Od čtvrtého ročníku se vyučuje teorie hlavního oboru, která je součástí maturitní zkoušky. Pátý a šestý ročník je zaměřen na pedagogiku.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Konzervatoř Duncan centre vznikla roku 1992, založila ji Eva Blažíčková, která navázala na odkaz americké tanečnice Isadory Duncan a její české pokračovatelky Jarmily Jeřábkové.[1] Škola Isadory Duncan vedená její sestrou Elizabeth působila v Praze už v letech 1931-32. Poté byl duncanovský styl spojen zejména s průkopnicí moderního tance v Československu, Jarmilou Jeřábkovou.

Výběr absolventů[editovat | editovat zdroj]

Mezi absolventy konzervatoře Duncan centre patří například: Dora Sulženko-Hoštová, Michal Záhora, Dagmar Chaloupková, Marta Trpišovská, Monika Částková, Inga Zotova-Mikshina, Roman Zotov-Mikshin, Veronika Švábová, Petra Hauerová, Zuzana Sýkorová nebo Michal Deus.

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Úspěšná taneční Konzervatoř Duncan centre je tu už čtvrt století. Taneční zóna [online]. [cit. 2021-06-18]. Dostupné online.