Konstantin Vaginov

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Konstantin Vaginov
Narození21. záříjul. / 3. října 1899greg.
Petrohrad
Úmrtí26. dubna 1934 (ve věku 34 let)
Petrohrad
Příčina úmrtítuberkulóza
Místo pohřbeníSmolenský pravoslavný hřbitov
Povoláníbásník, filozof a spisovatel
Alma materPetrohradská státní univerzita
Významná dílaGoat Song
PříbuzníAleksey Sofronovich Balandin (dědeček)
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Seznam dělSouborném katalogu ČR
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Konstantin Konstantinovič Vaginov (Константи́н Константи́нович Ва́гинов, 3. října 1899 Petrohrad26. dubna 1934 tamtéž) byl ruský spisovatel.

Narodil se jako Konstantin Wagenheim, jeho otec byl policejní důstojník německého původu, matka byla dcerou podnikatele z Jenisejska Alexeje Balandina. Po vypuknutí války s Německem si rodina poruštila jméno na Vaginov.[1] Konstantin Vaginov maturoval na Gurevičově gymnáziu, v roce 1917 začal studovat práva na petrohradské univerzitě, ale v roce 1919 byl odveden do Rudé armády, kde sloužil do roku 1921. V letech 1923 až 1927 navštěvoval kursy Ruského institutu uměnovědy.

Jeho juvenilní tvorba byla ovlivněna Charlesem Baudelairem, později psal poezii v duchu akméismu, v roce 1921 vydal první sbírku Cesta do Chaosu a byl přijat do Cechu básníků. Vynikl však především jako autor absurdně laděné prózy, v níž ironicky konfrontoval svět klasické kultury s všední realitou.[2] Významný vliv na něj mělo setkání s Michailem Bachtinem. Od roku 1927 byl členem avantgardní skupiny OBERIU a účinkoval v jejím happeningu Tři levé hodiny 24. ledna 1928. V češtině vyšly jeho knihy Román nanečisto (Odeon 1989, přeložila Anna Nováková) a Harpagoniáda (Brody 1998, přeložil Martin Hnilo).

Trpěl tuberkulózou, na kterou zemřel ve věku 34 let. Byl pochován na Smolenském pravoslavném hřbitově v Petrohradě, avšak jeho hrob se nezachoval.

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Книжная Лавка Писателей Dostupné online
  2. ТРУДЫ И ДНИ КОНСТАНТИНА ВАГИНОВА Dostupné online

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]