Konkurs (film)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Konkurs
Základní informace
Původní názevKonkurs
Země původuČeskoslovenskoČeskoslovensko Československo
Jazykčeština
Délka47 min
Žánrydokument,
hudební film
Scénář a režieMiloš Forman
Obsazení a filmový štáb
Hlavní roleJiří Suchý
Věra Křesadlová
Jiří Šlitr
Ladislav Jakim
HudbaJiří Šlitr
KameraMiroslav Ondříček
StřihMiroslav Hájek
Výroba a distribuce
Premiéra28. únor 1964
Konkurs na ČSFDKinoboxuIMDb
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Konkurs je středometrážní filmový debut režiséra Miloše Formana z roku 1963. Konkurz je také název povídkového filmu, který byl uveden v českých kinech a zahrnuje kromě stejnojmenného snímku také Formanův film Kdyby ty muziky nebyly.

Příběh[editovat | editovat zdroj]

Miloš Forman společně s Ivanem Passerem a kameramanem Miroslavem Ondříčkem se rozhodli zaznamenat zákulisí konkurzu na nové zpěváky do populárního Divadla Semafor. Uchazeči a především uchazečky mají připravená vystoupení v tehdy moderních stylech, jako je jazz, swing, big bít nebo twist. Ve filmu zaznívají populární písně, jako Oliver Twist, Sluníčko nebo Normálně.

Zpracování[editovat | editovat zdroj]

Snímek je natáčen ruční kamerou 16mm Pentaflex ve stylu cinéma verité, který byl populární na konci 50. a počátku 60. let. Vystoupení a rozhovory jsou snímány kontaktním zvukem, který podporuje autenticitu celého filmu. Nejedná se o čistě dokumentární ani hraný film, ale spíše observační, lehce stylizovaný snímek.[1]

Pustili jsme se do jakéhosi němého dokumentu o divadle Semafor, které právě začínalo být v Praze šlágrem. Chodili jsme tehdy po budově a zaznamenávali její život. V té době se v Semaforu zrovna pořádal konkurz na zpěvačku. Bylo až neuvěřitelné, jakou moc má mikrofon. Ty dívky k němu přistupovaly, jako by to byla kouzelná hůlka, která je obdaří skvělým hlasem a krásou. Tuctové nanynky se nakrucovaly a diblíkovaly, hudebně hluché holky do něho z plna hrdla vyly a upejpavé trémistky se před ním nechaly natahovat na skřipec veřejné kritiky.
— NOVÁK, Jan, FORMAN, Miloš. Co já vím?

Vystupují[editovat | editovat zdroj]

Štáb[editovat | editovat zdroj]

Uvedení[editovat | editovat zdroj]

Uvedení snímku bylo v socialistickém režimu podmíněno tím, že Forman dotočí ještě další část povídkového filmu pro uvedení v kinech. Snímek byl pak jako povídkový film uveden do československých kin 28. února 1964. Distribuční slogan filmu zněl: „Kmoch – Šlitr – Suchý v českém hudebním filmu. Český hudební film. Vtipné hudební fejetony.“[2][3]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. NOVÁK, Jan; FORMAN, Miloš. Co já vím? Autobiografie Miloše Formana. Brno: Atlantis, 1994. 272 s. Dostupné online. ISBN 80-7108-076-4. 
  2. Konkurs (1963) – Filmový přehled. [s.l.]: [s.n.] Dostupné online. 
  3. DIZDAREVIČ, Jasmin. Konkurs na režiséra Miloše Formana. Praha: AG kult, 1990. 127 s. ISBN 80-900081-2-7. S. 26. 

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]