Klácelka

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Klácelka
Vchod do jeskyně Klácelka
Vchod do jeskyně Klácelka
Údaje o jeskyni
StátČeskoČesko Česko
MístoLiběchov
Zeměpisné souřadnice
Památkový statusčást kulturní památky České republiky
Kód památky18547/2-1346 (PkMISSezObrWD) (součást památky soubor sochařských děl na Liběchovsku)
Klácelka
Klácelka
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Klácelka je název pro jeskyni a zároveň pískovcový blok nalézající se v okrese Mělník po levé straně údolí říčky Liběchovky v katastru města Liběchov necelý kilometr jižně od centra obce Želízy. Reliéfy vytvořil ve 40. letech 19. století sochař Václav Levý, zpodobňují zvířata z bajky, české hrdiny a také trpaslíky.

Reliéfy[editovat | editovat zdroj]

Jeskyně Klácelka je přístupná zdobeným portálem, podél stěn jsou kamenné lavice a na stěnách jeskyně se nalézají reliéfy od sochaře Václava Levého zpodobňující zvířecí postavy na základě bajky Ferina lišák tehdejšího spisovatele F. M. Klácela, v postavách jsou symboly lidských slabostí.

Prostor před jeskyní se nazývá Blaník. U vchodu jsou vytesány reliéfy husitských vůdců Jana Žižky a Prokopa Holého, vůdce blanického vojska Zdeňka Zásmuckého, spící blanické vojsko a postavy trpaslíků kovajících pro ně zbraně. Na blízké skalce je vytesán kalich.

Reliéfy jsou již značně poškozeny povětrnostními vlivy a nekázní návštěvníků.

Klácelka je volně přístupná po modré turistické značce vedoucí po okruhu z Liběchova přes Želízy a Tupadly okolo dalšího díla Václava Levého, Čertovy hlavy nad Želízemi. 2,5 km severozápadně od Želíz jsou také Levého reliéfy Harfenice a Had.

Fotogalerie[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]