Klášter Rein

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Klášter Rein
Stift Rein
Klášter Rein v roce 2006
Klášter Rein v roce 2006
Lokalita
StátRakouskoRakousko Rakousko
MístoEisbach a Gratwein-Straßengel
Souřadnice
Map
Základní informace
ŘádCisterciácký řád
Založení1129
Mateřský klášterEbrach
Dceřiný klášterSittich (1136)
Wilhering (1146)
Neukloster (1444)
Schlierbach (1620)
Odkazy
Kód památky120481
Webwww.stift-rein.at
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Klášter Rein je cisterciácké opatství v rakouské spolkové zemi Štýrsko. Je dceřiným klášterem opatství v Ebrachu z morimondské linie. V letech 1959-1990 tvořil unii s českým cisterciáckým opatstvím ve Vyšším Brodě (pod názvem Stift Rein-Hohenfurt), kde v té době byl státní mocí znemožněn mnišský život.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Klášter založil v roce 1129 štýrský markrabě Leopold I., řečený Silný, který však krátce po založení kláštera zemřel. Jednalo se tehdy o 38. cisterciácký klášter na světě, a dnes jde o nejstarší fungující cisterciácké opatství na světě (všechny starší cisterciácké kláštery byly buď zrušeny nebo zanikly jiným způsobem). Do Reinu vyslal první mnichy opat Adam z kláštera v Ebrachu.

Klášter se slibně rozvíjel až do 15. století, kdy nastala krize. V klášteře žilo jen několik málo mnichů. Další krize nastala v 19. století, kdy bylo uvažováno o rozpuštění místní mnišské komunity. Za druhé světové války klášterní areál vyvlastnili nacisté, po roce 1945 byl však klášter obnoven. Do Reinu se později uchýlili němečtí cisterciáci, odsunutí z opatství ve Vyšším Brodě. Vyšebrodský opat Tecelin Jaksch byl v letech 1949-1954 opatem-administrátorem Reinu. V roce 1950 byl vyšebrodský klášter nuceně zrušen a cisterciáci kvůli uchování kontinuity vytvořili formální unii Reinu s Vyšším Brodem. Tato unie trvala až do roku 1990, kdy byl vyšebrodský klášter opět osamostatněn a vrátili se do něj mniši.

V roce 1979 papež Jan Pavel II. povýšil reinský klášterní kostel na basilicu minor. Roku 2006 byly v mariánské kapli kláštera nalezeny pozůstatky markraběte Leopolda, který klášter založil. Do té doby byly jeho ostatky považovány za nezvěstné. V současné době patří ke klášteru 16 mnichů, z nichž devět žije v klášteře, ostatní spravují inkorporované farnosti v okolí.

Fotogalerie[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]