Kitty O'Brien Joyner

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Kitty O'Brien Joyner
Joyner při práci s turbínou aerodynamického tunelu (1952)
Joyner při práci s turbínou aerodynamického tunelu (1952)
Narození11. července 1916
Charlottesville
Úmrtí16. srpna 1993 (ve věku 77 let)
Charlottesville
Alma materVirginská univerzita
Sweet Briar College
PracovištěNational Advisory Committee for Aeronautics (1939–1958)
NASA (1958–1971)
OceněníAlgernon Sydney Sullivan Award
Manžel(ka)Upshur T. Joyner
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Kitty O'Brien Joyner (11. července 191616. srpna 1993)[1] byla americká elektroinženýrka, která pracovala pro Národní poradní výbor pro letectví (NACA) a Národní úřad pro letectví a kosmonautiku (NASA). V roce 1939 jako první žena absolvovala inženýrský program na University of Virginia. Ještě toho roku byla přijata do NACA, kde byla první inženýrkou.[2] Později se stala vedoucí oddělení a byla zodpovědná za několik aerodynamických tunelů. Její práce přispěla k výzkumu v oblastech aeronautiky, nadzvukových letů a speciálních profilů křídel.

Mládí a vzdělání[editovat | editovat zdroj]

Kitty Wingfield O'Brien se narodila v Charlottesville 11. července 1916. Její otec byl inženýr a inspiroval ji tak k výběru stejné kariéry. Po střední škole se chtěla přihlásit k dalšímu studiu na University of Virginia. Zákony státu Virginie sice umožňovaly ženám studovat na univerzitách od roku 1920, ale University of Virginia přidala do svých podmínek k přijetí několik překážek pouze pro ženy. Po ženách, které chtěly studovat na této univerzitě se tak požadovalo, aby měly vystudované alespoň dva roky na jiné univerzitě a byly starší 20 let.[3] Toto nařízení bylo v platnosti ještě v roce 1935, kdy si chtěla podat přihlášku i O'Brien. Rozhodla se tedy nejprve v letech 1935–1937 studovat na Sweet Briar College. Možnosti studovat jako žena na University of Virginia se ale následně musela domoci až soudní žalobou.[1]

O'Brien nejprve neviděla uplatnění žen v oboru a v rozhovoru s novinářem Miami News se zmínila, že si „vždycky přála, aby byla kluk a mohla tak dělat tuto profesi“. Tento rozhovor poskytla na inženýrské konferenci na Floridě, kde měla přednášku „Fluorescence, the Light of the Future“ a vyhrála druhé místo mezi studentskými pracemi. Ačkoliv se novinář Miami News vyjádřil, že „elektroinženýrství je těžko považováno za ženskou profesi“, O'Brien tuto příležitost využila k proslovu o tom, jak elektroinženýrství představuje skvělou příležitost pro ženy a dívky.

Kariéra[editovat | editovat zdroj]

Od září 1939 začala pracovat pro NACA na juniorské pozici ve stavitelství. Stala se tak první inženýrkou NACA. V té době tato organizace rozvíjela výzkum v oblasti aeronautiky a i O'Brien se začala tomuto výzkumu věnovat. Mezi její zodpovědnosti patřilo řízení elektrických systémů pro několik aerodynamických tunelů, včetně nadzvukových aerodynamických tunelů, velkých, drahých zařízení důležitých pro testování letadel. Pro NACA a později NASA pracovala přes tři dekády.

Během své kariéry v NACA a NASA přispěla k výzkumu v oblastech aeronautiky, nadzvukových letů a návrhu speciálních profilů křídel. Její práce měla dopad na armádu i komerční lety. O'Brien také ovlivnila řadu leteckých standardů týkajících se návrhu, které platily mnoho dalších let.

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Kitty O'Brien Joyner na anglické Wikipedii.

  1. a b Kitty O'Brien Joyner – NasaCRgis [online]. NASA [cit. 2019-08-17]. Dostupné online. (anglicky) 
  2. GLASER, Emily. Kitty O’Brien Joyner, First Lady of Aeronautics. PorterBriggs.com [online]. 2017-04-18 [cit. 2019-08-17]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 2019-04-16. (anglicky) 
  3. History of Women at UVA [online]. [cit. 2019-08-17]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2019-08-17. (anglicky) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]