Kik

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Možná hledáte: KiK.
Kik
Značka u vjezdu do Kiku
Značka u vjezdu do Kiku
Poloha
Souřadnice
Časové pásmo+1
StátChorvatskoChorvatsko Chorvatsko
RegionLika
ŽupaLicko-senjská
OpčinaLovinac
Kik
Kik
Rozloha a obyvatelstvo
Počet obyvatel4 (2011)
Správa
StatusVesnice
PSČ53244 Lovinac
Označení vozidelGS
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Kik (srbsky Кик) je malá, téměř zaniklá vesnička v Chorvatsku v Licko-senjské župě, spadající pod opčinu Lovinac. V roce 2011 zde trvale žili pouze 4 obyvatelé ve dvou domech. Nejvíce zastoupenou a pravděpodobně jedinou národností na vesnici jsou Srbové.

Ještě v roce 1921 byl Kik obvyklou vesnicí, ve které žilo celkem 365 obyvatel. K výraznému snížení počtu obyvatel došlo mezi lety 1931 a 1948, kdy se počet obyvatel snížil z 358 obyvatel na 231. Mezi lety 1948 až 1961 byl počet obyvatel víceméně stejný, poté se však začal snižovat. Asi k nejdrastičtějšímu poklesu obyvatelstva došlo mezi lety 1991 a 2001, kdy se počet obyvatel ze 126 obyvatel snížil na pouhé 3 obyvatele a vesnice tak přišla o téměř 98 % svého obyvatelstva; příčinou tohoto výrazného úbytku obyvatel byla pravděpodobně válka v Jugoslávii.

Těsně u Kiku prochází chorvatská dálnice A1. V blízkosti Kiku se na ni také napojuje silnice D522, vedoucí do Udbiny. V blízkosti Kiku také prochází silnice 5165.

Nejbližšími vesnicemi jsou Gornja Ploča a Vranik. Blízko, asi 5 km jihovýchodně od Kiku se také nachází sídlo občiny, Lovinac.

Dříve se Kik řadil do občiny Gračac.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Kik na chorvatské Wikipedii.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]