Kepkov

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Kepkov
vrcholová plošina hradního pahorku (motte)
vrcholová plošina hradního pahorku (motte)
Poloha
AdresaHeršpice, ČeskoČesko Česko
Souřadnice
Kepkov
Kepkov
Další informace
Rejstříkové číslo památky30703/7-3631 (PkMISSezObrWD)
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Reliéfní zbytky Kepkova, výšinného hrádku pravděpodobně typu motte[1], leží 2,5 km od vesnice Rašovice v okrese Vyškov.

Je tvořen tzv. akropolí o oválné ploše na kuželu obkrouženém dvěma příkopy, předhradí je obehnáno dalším příkopem. Jádro hrádku převyšuje terén konůveckého údolí o 48m. Při archeologickém výzkumu uskutečněném v letech 1975 a 1976 a vedeném archeoložkou Dagmar Šaurovou byly odkryty řady kamenů a zbytky mazanice, zřejmě podložení a omaz srubové stavby, zahloubený objekt – zřejmě zbyek suterénu při hraně kuželu kam ústilo dřevěné přemostění příkopu. Dále zde byly nalezeny železné předměty z velké části vojenské povahy a soubor středověké keramiky.[2]

Jedná se o objekt, o jehož historii není nic známo, poprvé se uvádí až roku 1497 jako „Kepkův pustý kopeček“. Později v letech 1531 a 1543 se uvádí jako „hrad pustý Kunůvský“. Hrádek měl pravděpodobně úzký vztah ke dvěma sousedním středověkým vesnicím, dnes zaniklým Konůvkám a Bohuškám, čemuž napovídá jeho poloha téměř přesně mezi nimi a to, že hrádek i obě vesnice měly po určitou dobu společného vlastníka.[1] Ani období zániku tohoto sídla není vyjasněno, hovoří se době česko-uherských válek nebo o době válek husitských.

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. a b MĚCHUROVÁ, Zdeňka. Zaniklá středověká ves Konůvky ve Ždánickém lese. Brno: Moravské zemské muzeum, 2002. ISBN 80-7028-186-3. S. 27. 
  2. MĚCHUROVÁ, Zdeňka. Zaniklá středověká ves Konůvky ve Ždánickém lese. Brno: Moravské zemské muzeum, 2002. ISBN 80-7028-186-3. S. 28–30. 

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • Miroslav Plaček, Ilustrovaná encyklopedie moravských hradů, hrádků a tvrzí

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]