Katedrála ve Växjö

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Katedrála ve Växjö
Místo
StátŠvédskoŠvédsko Švédsko
Souřadnice
Map
Základní informace
CírkevŠvédská církev
Architektonický popis
Stavební slohcihlová gotika
Výstavba13. století
Specifikace
Výška69,5 m
Další informace
AdresaVäxjö, ŠvédskoŠvédsko Švédsko
Oficiální webOficiální web
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Logo Wikimedia Commons galerie na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Katedrála ve Växjö (švédsky Växjö domkyrka) je chrám Švédské církve, který se nachází ve městě Växjö v provincii Småland. Je hlavním kostelem Diecéze Växjö.[1] Nachází se v centru města nedaleko jezera Växjösjön a obklopuje ho park pojmenovaný po Carlu Linném. Patří mezi památky chráněné úřadem Riksantikvarieämbetet.

Podle legendy zde založil v jedenáctém století dřevěný kostel svatý Sigfríd Švédský.[2] První kamenný kostel vznikl na jeho místě v šedesátých letech 12. století a v 15. století byl přebudován v gotickém slohu. V šestnáctém století se stal luteránským chrámem. Za severské sedmileté války kostel vypálili dánští vojáci, následovala oprava v duchu renesanční architektury. Znovu vyhořel v roce 1740 po úderu bleskem. V letech 1849–1854 prošel kostel radikální přestavbou, jejíž plány vypracoval architekt Carl Georg Brunius. V letech 1898–1899 provedl Carl Möller výrazné změny interiéru. V letech 1958–1960 proběhla další rekonstrukce, kterou řídil Kurt von Schmalensee.

Jedná se o halový kostel z cihel a kvádříkového zdiva, který je nápadný červenou fasádou a dvojicí štíhlých věží, vysokých 63 metrů. Vitráže, oltář a kazatelnu vytvořil švédský výtvarník českého původu Jan Brázda.[3] Koberec na oltáři navrhla Märta Måås-Fjetterström, autorem moderní křtitelnice je Göran Wärff. Zvony odlila Bergholtz klockgjuteri ze Sigtuny. Nacházejí se zde troje varhany, největší z nich vytvořil roku 1774 Lars Wahlberg a v roce 2002 je rekonstruovaly společně firmy Grönlunds Orgelbyggeri, Ålems Orgelverkstad a Bergenblad & Jonsson Orgelbyggeri.

U katedrály se nachází starobylý runový kámen připomínající vikinga jménem Tyke.[4] V roce 1999 byla před vchodem postavena socha svatého Sigfrída, jejímž autorem je Peter Linde.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Växjö Domkyrka - Cathedral in Växjö. GuidebookSweden [online]. [cit. 2022-05-26]. Dostupné online. (anglicky) 
  2. Churches. www.visitsmaland.se [online]. [cit. 2022-05-26]. Dostupné online. (anglicky) 
  3. Växjö Cathedral Sweden | Architecture by Kristian Adolfsson [online]. [cit. 2022-05-26]. Dostupné online. (anglicky) 
  4. Växjö Cathedral | Meetings & Events in Växjö. vaxjoco.se [online]. [cit. 2022-05-26]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]