Kaspersky Lab

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Kaspersky Lab
MottoBring on the future
ZakladatelJevgenij Valentinovič Kasperskij
Vznik1997
Právní formajoint-stock company
SídloMoskva, 123 060, Rusko
Souřadnice
LídrJevgenij Valentinovič Kasperskij
PřidruženíRusko
Tržby703,9 mil. $ (2020)
40,7 mld. ₽ (2017)
Počet zaměstnanců3 600 (2017)
Oficiální webwww.kaspersky.com
E-mailinfo@kaspersky.com
Map
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Kaspersky Lab je mezinárodní společnost, která se zabývá vývojem ochranného softwaru proti počítačovým virům, spamu, útoky hackerů a jinými kybernetickými hrozbami. Společnost provozuje svou činnost ve více než 200 zemích. Sídlo společnosti se nachází v Moskvě. Založena byla v roce 1997, jejím zakladatelem a momentálním CEO je Jevgenij Valentinovič Kasperskij. Společnost patří mezi TOP tested a TOP awarded společnosti na světě.[1]

Služby[editovat | editovat zdroj]

Společnost Kaspersky Lab nabízí produkty jako je antivirus, anti-malware a firewall. Produkty jsou určeny pro velké společnosti, malé firmy i pro domácnosti. Produkty pro firmy navíc zahrnují ochranu pracovních stanic, souborových serverů, poštovních serverů, platebních brán, bankovních serverů i mobilních zařízení. Tyto služby jsou obsaženy ve speciálních balících.

Kromě klasických bezpečnostních produktů také provozuje bulletin Securelist (v angličtině)[2], který popisuje aktuální hrozby na Internetu a jak se proti nim lze bránit.

Produkty[editovat | editovat zdroj]

Kaspersky Anti-Virus je antivirový program, který poskytuje ochranu proti virům, spywaru, trojským koním, malwaru a ransomwaru. Prudukt také obsahuje funkci herní režim.

Kaspersky Internet Security je sada nástrojů, která navíc obsahuje rodičovskou kontrolu, anti-phishingovou ochranu, firewall, ochranu při připojení k veřejné wi-fi ochranu před vzdáleným přístupem k webkameře, klávesnici nebo i před pořizováním snímků monitoru.

Kaspersky Password Manager je nástroj pro ukládání a správu hesel z různých webových stránek.

Kaspersky Total Security je sada nástrojů která obsahuji mimo služeb Kaspersky Anti-Virus a Kaspersky Internet Security také Password Manager (správce hesel), File Shredder (skartovač souborů) i ochranu před kryptoviry. Součástí je také technická podpora.

Kaspersky Endpoint Security for Business je sada aplikací určena pro střední a velké firmy a pro korporátní prostředí.

Kontroverze[editovat | editovat zdroj]

Společnost Kaspersky Lab bývá v některých zemích podezírána ze spolupráce s ruskými tajnými službami. Zakladatel společnosti Jevgenij Kasperskij, absolvent školy sovětské rozvědky KGB, byl v lednu 2016 zařazen na sankční seznam USA.[3]

V červenci 2017 byly produkty společnosti vyškrtnuty ze dvou seznamů prodejců, které mohou využívat vládní agentury USA k nákupu technologických zařízení.[4] Před užíváním softwaru Kaspersky Lab varovalo i britské Národní středisko kybernetické bezpečnosti (NCSC) nebo izraelská tajná služba.[5]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Most Tested - Most Awarded | TOP 3 Metric | Kaspersky Lab. kaspersky.com [online]. [cit. 2017-02-03]. Dostupné online. (anglicky) 
  2. Securelist - Information about Viruses, Hackers and Spam. securelist.com [online]. [cit. 2017-02-03]. Dostupné online. 
  3. Rusko odsoudilo zaměstnance firmy Kaspersky a důstojníka FSB za velezradu. ČT24 [online]. [cit. 2019-04-09]. Dostupné online. 
  4. USA mají strach z ruského softwaru, úřady nemají kupovat Kaspersky. ČT24 [online]. [cit. 2019-04-09]. Dostupné online. 
  5. TWEET_BTN(), Simon Sharwood 3 Dec 2017 at 22:29. UK government bans all Russian anti-virus software from Secret-rated systems. www.theregister.co.uk [online]. [cit. 2019-04-09]. Dostupné online. (anglicky) 

V tomto článku byly použity překlady textů z článků Kaspersky Lab na anglické Wikipedii a Лаборатория Касперского na ruské Wikipedii.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]