Karol Weisslechner

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Karol Weisslechner
Narození13. února 1957
Bratislava
ČeskoslovenskoČeskoslovensko Československo
Alma materVysoká škola výtvarných umění v Bratislavě
Povoláníšperkař, designér
interiérový architekt
vysokoškolský pedagog
Seznam děl v databázi Národní knihovny
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Chybí svobodný obrázek.

Karol Weisslechner (* 13. února 1957 Bratislava) je slovenský šperkař, designér, interiérový architekt a vysokoškolský pedagog.

Život[editovat | editovat zdroj]

Karel Weisslechner v letech 19801988 absolvoval studium architektury na Vysoké škole výtvarných umení v Bratislavě na katedře architektury u Vojtěcha Vilhana. Poté zůstal na katedře architektury jako asistent a v letech 19901965 pracoval v ateliéru Architráv VŠVU.

V roce 1995 převzal na téže škole po Antonu Cepkovi vedení ateliéru šperku, který nazval "Ateliér S+M+L_XL–KOV A ŠPERK". Názvem vyjádřil rozšíření výuky z dosavadní tvorby autorských šperků na stolní nádobí, náčiní a menší i větší předměty vybavení interiéru, jako jsou osvětlovací tělesa, nábytek či jeho doplňky. V roce 2006 byl jmenován profesorem Vysoké školy výtvarných umění a designu v Bratislavě a v letech 2007 (leden)-2012 (únor) zastával na téže škole funkci rektora. Po odchodu ze školy externě přednášel na různých školách, například v Trevíru.

Tvorba[editovat | editovat zdroj]

Středem jeho zájmu jsou šperk a drobné objekty volného umění, dále design, instalace, architektura interiéru a scénografie. Jeho osobitý styl v sobě má vždy jemnou poetiku, harmonickou barevnost a precizní formální zpracování materiálů. Své principy a teorii tvorby formuloval v knižní monografii z roku 2008.

Svou tvorbu charakterizoval slovy: „Moje šperky jsou většinou jakýmisi schránkami, ve kterých lze něco ukrýt, ale zároveň i něco odkrývají. Architektonický prostor má z mého pohledu tytéž kvality, ve kterých se dokážu aktivně pohybovat a navodit konkrétní pocity.“ [1]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • Karol WEISSLECHNER a kolektiv: Umelecký šperk, dizajn, architektúra. Slovart Bratislava 2005, stran 240, ilustrováno ISBN 80-9698-410-1

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]