Kamna

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Kamna Musgraves
Moderní kamna

Kamna (buď od praslovanského slova *kamy "kámen", původně "kamenné ohniště"[1] nebo z italského camino "krb"[2]) jsou tepelné zařízení, které se používá k vytápění nebo vaření. Jsou vyráběna z litiny, kamene nebo jiných nehořlavých materiálů. Teplo v kamnech vzniká spalováním paliva, tedy chemickým procesem jeho oxidace, kdy je uvolňována chemická energie vázaná v palivu. Kouř (spaliny) a další produkty hoření jsou odváděny do komína a odtud pak ven do ovzduší, nespalitelné zbytky paliva (popel) propadají do popelníku ve spodní části. Popelníková dvířka bývají opatřena nastavitelnou clonou k regulaci tahu. Jako palivo slouží nejčastěji dřevo nebo uhlí, popřípadě koks. Horní část kamen upravená k vaření se nazývá plotna. Plotna bývá nejčastěji součástí specializovaných kamen primárně určených pro přípravu jídel a pokrmů, taková kamna se pak nazývají sporák (sporáková kamna).

Americká kamna[editovat | editovat zdroj]

Americká Kamna Maják Automat 112

Americká kamna jsou kamna s mosaznými doplňky, ventilací a často mají vysokou cenu. Jsou konstruována na vytápění celého bytu.

Krbová kamna[editovat | editovat zdroj]

Krbová kamna jsou vyráběna z kovu, kamene nebo betonu. Používají se k vyhřívání místnosti. Krbová se označují proto, že mají prosklená dvířka, kterými je vidět plamen.

Kanadská krbová kamna[editovat | editovat zdroj]

Kanadská krbová kamna jsou typ krbových kamen využívající proces pyrolýzy. Hořlavý materiál, nejčastěji dřevo, se zplynováním přemění na hořlavé plyny, které následně také shoří.

Při tomto dvoustupňovém (sekundárním) spalování dochází k úspoře na hořlavém materiálu, vzniká jen malé množství popela a do ovzduší uniká minimum emisí. Účinnost při vytápění je oproti krbovým kamnům až o 88 % vyšší.  

Od klasických krbových kamen se kanadská liší i tím, že nemají rošt a doba topení na jedno přiložení je od 6 do 24 hodin.

Etážové topení[editovat | editovat zdroj]

Specializovaná kamna jsou také nezbytnou součástí etážového topení, kdy je ve specializovaných kamnech zahřívána voda, která je běžným systémem ústředního topení rozváděna do všech místností v bytě nebo v domě.

Typy kamen[editovat | editovat zdroj]

Podle obchodních názvů[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Josef Holub, František Kopečný: Etymologický slovník jazyka českého. Praha 1952, s. 161. V ostatních slovanských jazycích se kamna označují jako pec.
  2. HOLUB, Josef; LYER, Stanislav. Stručný etymologický slovník jazyka českého se zvláštním zřetelem k slovům kulturním a cizím. Praha: SPN, 1992. ISBN 80-04-23715-0. S. 229. 

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]