Kamila Kopřivová

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Kamila Kopřivová
Narození1990 (33–34 let)
Znojmo
Alma materHusitská teologická fakulta, Univerzita Karlova

Abraham Geiger Kolleg

Leo Baeck College
Povolánírabín a judaistka
TitulPh.D.
Nábož. vyznáníjudaismus
reformní judaismus
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Chybí svobodný obrázek.

Kamila Kopřivová (* ve Znojmě) je česká rabínka.

Život[editovat | editovat zdroj]

Dříve chtěla studovat filosofii. Později doplnila svůj zájem o judaistiku, kterou studovala na HTF UK. Svou doktorskou disertaci věnovala rabi Löwovi a jeho čtení židovských mystických textů, konkrétně knihy Zohar. Později se namísto zamýšlené akademické kariéry rozhodla šířeji zapojit v náboženské komunitě. Našla zázemí v progresivní pražské židovské komunitě Bejt simcha.

Svá rabínská studia zahájila na Abraham Geiger Kolleg v Postupimi, dále studovala na Konzervativní ješivě v Jeruzalémě. Studia dokončila na Leo Beck College v Londýně.

Kromě akademické práce spravuje také twitterový účet Rabínka v zácviku, kde populárním způsobem vysvětluje židovství širšímu publiku. V září roku 2023 vydala stejnojmennou knihu.[1]

Působí v rámci reformní větve judaismu. Dne 4. září 2023 byla ordinována první českou rabínkou.[1]

Duchovní[editovat | editovat zdroj]

Dne 4. září 2023 byla v londýnské Westminsterské synagoze ordinována rabínkou. Bohoslužby, kterou vedl Benji Stanley, rabín Westminsterské synagogy, se účastnilo asi 160 hostů a další asi stovka byla přítomna na online přenosu. Z České republiky byla přítomna rodina rabínky a Petr Jan Vinš, zástupce Ekumenické rady církví.

Rabínská ordinace byla udělena jménem rabínského semináře londýnské Leo Baeck College. Poprvé v dějinách této instituce ordinaci udělili hned dva rabíni – rabínka Dr. Deborah Kahn-Harrisová, předsedkyně Leo Beck College, a rabín Dr. Charles Middleburgh, její děkan.

Slavnostní projev pronesla rabínka Kahn-Harrisová. Kamila Kopřivová působí ve Westminsterské synagoze.

Reference[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]